Een selectie van bijzondere archiefstukken uit de archieven en collecties van het Zeeuws Archief. Natuurlijk mag het oudste stuk niet ontbreken.
Een selectie van bijzondere archiefstukken uit de archieven en collecties van het Zeeuws Archief. Natuurlijk mag het oudste stuk niet ontbreken.
Een 'nieuw' portret is gevonden van de hand van de Nederlands/Britse kunstenaar Alma Tadema. Het gaat om een vroeg werk en betreft een tekening van een meisje, Eugénie Hoek, waarop hij verliefd was.
Voor het vergaren van informatie voor zijn stedenatlas heeft Blaeu zich grote moeite getroost, maar hoe ging hij te werk? Een brief aan Brouwershaven laat dit zien.
Het oudste archiefstuk in het Zeeuws Archief is het ‘charter van Hoogelande’ uit het jaar 1189.
Omstreeks 1622 moet in Serooskerke iemand hebben rondgesjouwd met een kapitaal aan gouden munten. Nadat de onbekende rijkaard de schat verstopt had werd er tot 1965 niet naar omgekeken.
Nicolaas Jarry nam als Zeeuwse kaper deel aan de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784). Zijn portret en een van zijn heldendaden zijn vereeuwigd.
Luxe boekbanden waren de specialiteit van Suenonius Mandelgreen, een beroemde Zeeuwse boekbinder uit de 18e eeuw. In 1755 maakte hij een bijzondere band voor een redevoering van een 14-jarige jongen.
In 1901 werd in de Zeeuwse Wilhelminapolder een proeftuin voor fruitteelt opgericht. Bedoeld om de tuinbouw in Zeeland te stimuleren. Het archief van de proeftuin ligt bij het Zeeuws Archief.
Sergeant Philip Jasper Hoek deserteerde tijdens de Belgische Afscheiding (1830-1839). Sander den Haan reconstrueerde zijn leven met behulp van archieven.
Ko van ’t Westeinde polderde in 1955 eigenhandig de overspoelde resten van een polder in. Het gevolg was een juridische strijd, een eiland herwonnen op de zee, zaaien én oogsten en romantiek.
Veere was de ideale stapelplaats voor Schotse goederen, zo betoogde een beroemde Nederlandse diplomaat. Mede dankzij zijn inzet kreeg Veere in de 17e eeuw het stapelrecht na verlies snel weer terug.
Zeeland gaf zich in 1795 over aan Frankrijk. Hoe dat precies in zijn werk ging, wordt onthuld in twee brieven van Franse officieren die het Zeeuws Archief in 2018 verwierf.
Eén van Nederlands eerste biologisch-dynamische landbouwbedrijven is in 1926 opgericht in Zeeland, door Marie Tak van Poortvliet. Ze noemde het bedrijf naar haar villa Loverendale in Domburg.
In 1787 krijgt de 9-jarige Sara Constantia de Beveren een brief vol vermaningen van haar vader.