Dankzij automatische handschriftherkenning is een deel van de notariële archieven in het Zeeuws Archief nu snel te doorzoeken. We hebben gezocht en collega Roosanne Goudbeek heeft een mooi verhaal gevonden.
Het (automatisch) transcriberen van deze archieven was onderdeel van het project ‘De ijsberg zichtbaar maken’, opgestart door het Nationaal Archief. Gisteren, 17 mei 2021, zijn tijdens een online symposium de eerste resultaten gepresenteerd.
Zeeuwse notariële akten
Wat is er zoal te vinden in deze notariële archieven? Zeeuws Archief collega Roosanne Goudbeek ging alvast op onderzoek uit en vond een akte die in 1874 leidde tot de vernieuwing van Zeelands oudste krant. Nadat de Middelburgse Courant bijna 100 jaar in handen was van 1 familie, kwam het volgens de gevonden akte tot de oprichting van een nieuwe vennootschap. Hoe kwam dat?
Dit was het nieuws in 1874
Lees het verhaal dat Roosanne Goudbeek hierover schreef.
/blog/dit-was-het-nieuws-in-1874/De ijsberg zichtbaar maken
Tijdens het symposium van De ijsberg zichtbaar maken is verteld hoe bronnen met behulp van transcriptietechniek machineleesbaar zijn gemaakt en zijn verrijkt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit is een innovatie voor het archiefonderzoek. Tijdrovend archiefonderzoek kan nu veel sneller en is locatieonafhankelijk. Dat biedt grote kansen voor historisch onderzoek.
Zoekintranscripties.nl
Ook de projectwebsite zoekintranscripties.nl is gepresenteerd en beschikbaar gesteld voor publiek. Onderzoekers kunnen handgeschreven bronnen – veelal moeilijk leesbaar – bekijken en doorzoeken. Deze website is nog niet helemaal compleet. In de komende maanden komt er steeds meer data beschikbaar.
Andere zoekmachines
De transcripties zijn ondertussen ook te doorzoeken met twee zelfgemaakte zoekmachines. Bob Coret is de initiatiefnemer van de site ‘Open Archieven’, een zoekmachine waarmee je nu dus ook de Zeeuwse notariële archieven kunt doorzoeken. Via deze zoekmachine heeft Roosanne het verhaal van de Middelburgse Courant boven water gekregen.
Zelf zoeken?
We zijn benieuwd welke verhalen er nog meer gevonden worden. Doe ook mee!
www.openarch.nl