Wie wordt de beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland?
Houd je van geschiedenis en taal of ben je als student, onderzoeker of genealoog een kei in het ontcijferen van oude handschriften? Dan is er goed nieuws! Op zaterdag 1 oktober 2022 vindt de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd plaats in Utrecht. Om je voor de wedstrijd te kwalificeren meld je je aan voor de online voorronde op de website Wat staat daer?. Daar kun je tot 16 juni 2022 16.00 uur enkele teksten lezen en transcriberen.
Oud schrift lezen
Paleografie (het kunnen lezen van oude handschriften) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of universiteiten, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nu professioneel met geschiedenis bezig bent of gewoon graag historische documenten ontcijfert, álle kenners van oud schrift uit Vlaanderen en Nederland krijgen nu de kans om zich te meten tijdens deze wedstrijd.
Deelnemen
Iedereen kan deelnemen. Er zijn twee leeftijdscategorieën: 25+ en 25-, de laatste speciaal voor studenten en jongeren.
Voorronde
De digitale voorronde vindt plaats op www.watstaatdaer.nl en start op maandag 16 mei 2022. Je kunt tot donderdag 16 juni 2022 16.00 uur aan de voorronde deelnemen.
Finale
Op zaterdagmiddag 1 oktober 2022 vindt de finale plaats in het publiekscentrum ‘EXPO’ van Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel ‘Beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland’.
Prijzen
In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen – het is tenslotte een prijskamp! – : € 500,- voor de winnaar en € 250,- voor de degene met de op een na hoogste score.
Teksten
De voorronde en de finale bestaan uit het transcriberen van enkele teksten. De voorronde vindt digitaal plaats; de finale is schriftelijk in Utrecht. De transcriptieregels worden bij de oefeningen vermeld.
Jury
De jury bestaat uit Geertrui van Synghel, senior onderzoeker Huygens ING, Michel Oosterbosch, voormalig diensthoofd van Rijksarchief Antwerpen en Els De Paermentier, docent middeleeuwse geschiedenis Universiteit Gent. Juryvoorzitter en presentator van de dag is schrijver, dichter, zanger en Nederbelg bij uitstek, Rick de Leeuw.
Supporters
Ook aan de supporters is gedacht. Zij kunnen in Utrecht niet alleen aanmoedigen, maar ook deelnemen aan een aantrekkelijk nevenprogramma, met onder meer een bezoek aan de expositie ‘900 jaar leven met water in Utrecht’ in de EXPO van Het Utrechts Archief. Voor de Vlaamse finalisten en hun supporters wordt een (gratis) bus ingezet die vertrekt uit Antwerpen. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.
Oefenen met Zeeuwse teksten
Wil je nog even oefenen? Dat kan op de website www.watstaatdaer.nl. Vind je het leuk om te oefenen met teksten uit Zeeland? Dat kan ook! Omdat het Zeeuws Archief is aangesloten bij ‘Wat staat daer?’ is er een ruim aanbod van Zeeuwse teksten te vinden, zowel woordoefeningen als complete teksten.
Wedstrijdindeling
Voorronde:
Maandag 16 mei tot donderdag 16 juni 2022, 16.00 uur: digitaal op www.watstaatdaer.nl.
Finale:
Zaterdag 1 oktober 2022, 14.00 – 17.30 uur; in het publiekscentrum van Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, 3512 NS Utrecht
Organisatie
Schrift-ure 2022 : Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd 2022 is een project van de deelnemers aan Wat staat daer? en de Vlaamse Rijksarchieven, waaraan de volgende instellingen meewerken:
Brabants Historisch Informatie Centrum, Het Utrechts Archief, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Rijksarchief Antwerpen-Beveren, Rijksarchief Brugge, Rijksarchief Gent, Rijksarchief Hasselt, Rijksarchief Kortrijk, Rijksarchief Leuven, Waterlands archief en Zeeuws Archief.
Deze wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door het GO Fonds en het NOT Fonds.
Contactpersoon Nederland: Joyce Pennings. Contactpersoon Vlaanderen: Joke Verfaillie.
Wat staat daer?
Wat staat daer? is een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. De website is bedoeld voor iedereen die spelenderwijs wil kennismaken met oude handschriften en archiefbronnen. (Beginnende) onderzoekers en studenten kunnen via Wat staat daer? het lezen van oude handschriften oefenen. Aangesloten instellingen kunnen het huiswerk voor hun cursussen paleografie op Wat staat daer? aanbieden. De eerste archiefinstelling die dat deed was het Zeeuws Archief. Zowel cursisten als de paleografiedocent zijn zeer tevreden over deze mogelijkheid!
Online voorronde Vlaams-Nederlandse Paleografiewedstrijd 2022
Ga direct naar de inlogpagina op 'Wat staat daer?' om mee te doen aan de online voorronde van de Vlaams-Nederlandse Paleografiewedstrijd 2022.
watstaatdaer.nl