Veel bezoekers laten archiefstukken scannen. Scans van archiefstukken vergemakkelijken onderzoek en maken (lange) reistijden overbodig.
Het Zeeuws Archief biedt de gratis service ‘Scannen op verzoek’. Je kunt via de archiefinventaris een aanvraag doen voor het laten scannen van een archiefstuk.
- Zoek in de archiefinventaris het te scannen archiefstuk op. Het inventarisnummer, waarvan het archiefstuk deel uitmaakt, wordt altijd in zijn geheel gescand.
- Bij de detailgegevens van het stuk, rechtsboven de beschrijving, klik je op het icoon in de vorm van een scanner.
- Vul de gevraagde gegevens in en klik op ‘Versturen’. Je verzoek is nu in behandeling en je ontvangt een e-mail met de bevestiging hiervan.
- Voordat het archiefstuk wordt gescand, beoordeelt een medewerker van het Zeeuws Archief de staat van het stuk. Mocht blijken dat het stuk niet gescand kan worden dan ontvang je hierover per e-mail bericht.
- Het duurt ongeveer drie weken voordat jouw aangevraagde scans online staan. Je krijgt per e-mail het bericht met de melding dat de scans beschikbaar zijn. De scans zijn nu voor iedereen in te zien en te downloaden.
- Wij kunnen per week maximaal 40 aanvragen in behandeling nemen. De optie scannen op verzoek wordt gesloten als de 40e aanvraag is gedaan. Op de eerste dag van de volgende week wordt de mogelijkheid om aan te vragen weer open gezet. Om méér geïnteresseerden gebruik te kunnen laten maken van deze gratis service, is het niet mogelijk om meer dan 3 scanverzoeken per persoon, per week in behandeling te nemen.
Veelgestelde vragen
Wanneer het icoon in de vorm van een scanner ontbreekt, dan kan het archiefstuk niet via de service ‘Scannen op verzoek’ worden gedigitaliseerd. Dit is onder andere het geval bij charters (perkamenten aktes met zegel) of niet-openbare archiefstukken.
Je kunt in dit geval via het icoon met het envelopje om advies vragen. Misschien is het mogelijk op een andere manier scans te verkrijgen, of het origineel in de studiezaal in te zien.
Niet alle archiefstukken komen in aanmerking voor een scanverzoek. De aangevraagde inventarisnummers moeten aan de volgende criteria voldoen:
- minimaal 75 jaar oud zijn
- in goede materiële staat verkeren
- in omvang niet buitensporig groot zijn (maximaal 87x65cm)
- geen bijzondere persoonsgegevens bevatten van mogelijk nog in leven zijnde personen
Vaak betekent afwijzing van een verzoek tot scannen niet dat inzage van het inventarisnummer onmogelijk is. Wanneer het archiefstuk openbaar is en in goede materiële staat verkeert, is het altijd in de studiezaal in te zien.
Meer over de archiefinventarissen
Leer meer over de functies in de archiefinventarissen
/plan-je-bezoek/studiezaal/uitleg-over-de-archiefinventarissen/