Online toegang tot het CABR, een groot archief over de rechtspleging na de Tweede Wereldoorlog, is op de valreep uitgesteld. Nederlandse archieven en ook het Zeeuws Archief zijn teleurgesteld over de gang van zaken.
Per 1 januari 2025 zou het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) toegankelijk worden, en meteen ook digitaal beschikbaar.
Dit door het Nationaal Archief (NA) beheerde archief bevat essentiële documentatie van de rechtspleging na de Tweede Wereldoorlog. Dat is belangrijk, onder anderen voor nabestaanden die meer willen weten over hun familiegeschiedenis tijdens de oorlog.
Het Zeeuws Archief heeft inmiddels enkele bijeenkomsten belegd over de betekenis en de praktische consequenties van (de openbaarmaking van) dit archief.
Vertraging
Nieuwe ontwikkelingen zorgen nu voor vertraging van de online toegang tot dit archief.
Op 6 december besloot de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins om de online publicatie van het archief uit te stellen. Het uitstel kwam naar aanleiding van een waarschuwingsbrief van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zij stellen dat de publicatiewijze die het Nationaal Archief (NA) voor het CABR wilde hanteren, in strijd is met de privacywetgeving (waaronder de AVG). Minister Bruins kondigde aan, te komen met een wetswijziging.
Wel openbaar, niet online toegankelijk
De Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland (KVAN) stelde teleurgesteld te zijn met de gang van zaken. De toegang tot belangrijke oorlogsarchieven komt in gevaar. De KVAN roept op het advies van de AP te ontraden. Archieven zouden moeten worden gesteund bij de zorgvuldige wijze waarop informatie beschikbaar wordt gemaakt.
Het Nationaal Archief laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat de AP schetst: ze stellen juist zorgvuldig te werk te zijn gegaan om het oorlogsarchief laagdrempelig toegankelijk te maken.
2025 zal ondanks alles het jaar zijn waarin het CABR openbaar wordt. Maar online toegankelijkheid is nog even niet in zicht. Het Nationaal Archief beraadt zich nog op de gevolgen die dat zal krijgen.
Wat doet het Zeeuws Archief?
Het Zeeuws Archief heeft de bijeenkomsten over de openbaarmaking doorgang laten vinden. Voor onze dienstverlening zijn er geen directe consequenties. Op 23 januari vindt nog een bijeenkomst plaats in Renesse.
Wij steunen de oproep van de KVAN en zijn teleurgesteld dat een zo belangrijk archief ook tachtig jaar na dato nog niet digitaal toegankelijk gemaakt kan worden. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor nabestaanden die eindelijk toegang dachten te krijgen.
Meer weten?
Het project Oorlog voor de Rechter zorgt ervoor dat de verhalen uit Nederlands belangrijkste oorlogsarchief worden verbonden en doorgegeven aan toekomstige generaties.
oorlogvoorderechter.nlBijeenkomst Oorlog voor de Rechter Schouwen-Duiveland / Tholen
Wil je meer informatie over de manier om jouw familie te onderzoeken in deze archieven? Wat gaat er nu verder gebeuren met deze gegevens van slachtoffers en verdachten?
Kom 23 januari 2025 naar de informatieve bijeenkomst in Renesse, die het Zeeuws Archief organiseert samen met Oorlog voor de Rechter.