Bijeenkomsten Oorlog voor de Rechter – CABR archieven
Het Zeeuws Archief organiseert 3 bijeenkomsten in Zeeland over wat de openbaarmaking van het de CABR archieven betekent (bijzondere rechtspleging na de bevrijding WO2).
Dit jaar 80 jaar geleden werd Zeeland bevrijd, te beginnen met Zeeuws-Vlaanderen vanaf september 1944 en met als laatste Schouwen-Duiveland in mei 1945. Het Zeeuws Archief beheert archieven over de Tweede Wereldoorlog (’40-’45), de bevrijding en de periode van wederopbouw. Begin uw onderzoek hier.
Het Zeeuws Archief organiseert 3 bijeenkomsten in Zeeland over wat de openbaarmaking van het de CABR archieven betekent (bijzondere rechtspleging na de bevrijding WO2).
Het Zeeuws Archief start een groot digitaliseringsproject, waarbij bronnen die ons meer kunnen vertellen over de bevrijding van Zeeland online beschikbaar en doorzoekbaar worden.
Hoe functioneerden bestuurders tijdens de Tweede Wereldoorlog? En hoe werden zij na de oorlog beoordeeld?
'Een gelukkig en gezegend 1945.'
Collaborateurs werden soms heel hard aangepakt.
Waterschapsbestuur loodste Walcheren door tijden van crisis en inundatie.
Politietekorten, welig tierende zwarte markt en douaniers leken corrupt.
Na bombardement maakt Hitler West-Zeeuws-Vlaanderen tot hevig bevochten vesting.
Na de bevrijding van Koudekerke moest burgemeester Dregmans bepalen wie geëvacueerd werd. Het zorgde voor grote spanningen.
Een educatieve website en speurtocht laten je met andere ogen naar je eigen stad kijken. Wat gebeurde er met Middelburg in de Tweede Wereldoorlog en daarna?
Online expositie over Walcheren, dat na het geallieerde bombardement in oktober 1944 bijna werd verzwolgen door de zee. Na de bevrijding werd met man en macht gewerkt aan de droogmaking.
Aanvankelijk steeg het water niet zo snel, na de eerste bombardementen op de zeedijken van Walcheren in 1944. De geallieerden gingen daarom door en bombardeerden de dijken op vier plaatsen.
Vliegtuigen van de Britse Royal Air Force bombardeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog in oktober 1944 de dijken van Walcheren. Het eiland werd onder water gezet voor de bevrijding van Europa.
Neeltje Flipse-Roelse woonde bijna haar leven lang in Westkapelle. Ze kreeg al op jonge leeftijd een fototoestel. Ze fotografeerde het leven van alledag, ook tijdens de Duitse bezetting.
UCR-student Femke Koekkoek heeft vandaag, 19 december 2016, haar research paper over Zeeuws-Vlaanderen na de bevrijding gepresenteerd.
Ook het Oog & Oor-bureau voor Zeeland had een tweeledig doel: het geven van voorlichting aan de bevolking én het verzamelen van inlichtingen voor de regering. Dat maakte de dienst omstreden.
De Rijksvoorlichtingsdienst, afgekort tot R.V.D., en de dienst Oog & Oor zijn beide in 1945 opgericht. Vanuit Middelburg rapporteerde Oog & Oor voor het zuiden van Nederland aan Den Haag.
De bevrijding van Nederland op 4 en 5 mei 1945 uit het dagboek van Janke Terwal, directrice van het ziekenhuis in Middelburg
“Oorlog!”, schrijft Janke Terwal, directrice van het Gasthuis in Middelburg in haar dagboek. Ze blijkt een scherpe waarnemer en doet verslag van de eerste slachtoffers tot de komst van 'de Tommy's'.
De binnenstad van Middelburg ging deels verloren aan het begin van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Andere delen van Zeeland werden juist bij de bevrijding zwaar getroffen.
Vliegtuigen van de Britse Royal Air Force bombardeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog in oktober 1944 de dijken van Walcheren. Het eiland werd onder water gezet voor de bevrijding van Europa.
Voor Radio Oranje bezocht verslaggever en schrijver A. den Doolaard Walcheren. De boodschap van de uitzending van 11 februari 1945 luidde: De droogmaking is begonnen!
Voor Radio Oranje deed A. den Doolaard verslag van de droogmaking van Walcheren. In de uitzending van 14 februari 1945 sprak hij: We zijn vrij. Het water worden we de baas. Geen reden tot klagen!
Verslaggever voor Radio Oranje A. Den Doolaard doet verslag van de droogmaking van Walcheren. Hij is in september 1945 ooggetuige van het dichten van het eerste dijkgat, het Nollegat bij Vlissingen.
In september 1945 is tevergeefs geprobeerd de dijk ten westen van Vlissingen dicht te maken. Voor Radio Oranje doet A. den Doolaard verslag van de tweede poging het Nollegat voor altijd te sluiten.
“Het water loopt Walcheren uit”. Met dit nieuws opent Den Doolaard zijn radioreportage voor Radio Oranje van 1 november 1945. De droogmaking van Walcheren ging een nieuw fase in.