Paalhoofd reisde wereld over, 'zag' slavenhandel en is nu kunstwerk in Archief

De tentoonstelling ‘Ooggetuigen van de slavenhandel’ in het Zeeuws Archief is uitgebreid met een kunstwerk van Zeus Hoenderop: een paalhoofd uit Vlissingen, dat deel uitmaakt van het herdenkingsmonument ‘Witness’ voor het slavernijverleden.

Dit monument bestaat uit een boomstam van Basralocus-hout, dat meer dan 180 jaar geleden in Suriname groeide en ‘getuige’ was van de slavenhandel. De stam, die als paalhoofd werd gebruikt om de kust te beschermen, heeft een gat dat symbolisch fungeert als venster naar het verleden. De roestvrijstalen druppel in het kunstwerk verwijst naar het water, bloed, zweet en tranen die verbonden zijn met slavernij. Het kunstwerk herinnert aan de diepgaande invloed van slavernij op de samenleving.

De stam in de tentoonstelling is de tweede in een serie van drie ‘Witness’ monumenten, die de trans-Atlantische driehoekshandel herdenken. De eerste staat bij de HZ University of Applied Sciences in Middelburg, en de derde zal in 2025 in Middelburg worden geplaatst. De tentoonstelling is verlengd en te bezoeken van maandag tot vrijdag van 10.00-17.00 uur in het Zeeuws Archief in Middelburg.

Lees hier alles over de geschiedenis van het kunstwerk

Van boom die de slavenhandel 'zag' tot paalhoofd en vervolgens tot kunstwerk.

/blog/ooggetuige-van-de-slavenhandel-wereldreiziger-en-nu-kunstwerk-in-het-zeeuws-archief/