Handwerk mee aan het wandkleed over slavenhandel

De rol van Zeeland in de trans-Atlantische slavenhandel is het onderwerp van een wandkleed dat door vrijwilligers wordt gemaakt. Help je ook mee? Het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie leverde inspiratie voor het ontwerp.

Kunstenaar Liesbeth Labeur maakte het ontwerp van het grote driedelige wandkleed.

Doe mee!

Handwerk op de voorgrond met de geborduurde vraag Waarom? en een deel van de ontwerptekening voor het tapijt op de achtergrond.
Werk in uitvoering in het atelier in het Zeeuws Museum.

Tijdens het ontwerpproces riep de kunstenaar hulp in van de inwoners van Zeeland. Bij ontwerpmaaltijden werden verhalen gedeeld en getekend op speciale tafelkleden, die de kunstenares ontwierp na een bezoek aan het Zeeuws Archief en het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). De tafelkleden worden nu gebruikt bij de uitvoering van het wandkleed. Daarbij worden verschillende applicaties en textieltechnieken toegepast. Iedereen is van harte welkom mee te handwerken,  je wordt begeleid door ervaren vrijwilligers. Doe je ook mee?

Je kunt meehelpen in:

Kijk voor actuele openingstijden van werkplaatsen en aanmeldingen, of voor meer informatie, op de website van het landelijke project Draden van Ons Slavernijverleden, een initiatief van Villa Maecenatis.

Vier grote bladen verbeelden de drie zijden van de driehoeksreis.
Ontwerp van het wandkleed CARGAZOEN, ARMAZOEN, RETOUREN van kunstenares Liesbeth Labeur.

Voorstelling wandkleed

Het wandtapijt verbeeldt de trajecten van een trans-Atlantische slavenreis of driehoeksreis en is vernoemd naar de benamingen van de ladingen aan boord: Cargazoen, Armazoen, Retouren.

  • Cargazoen verwijst naar de ruilgoederen die werden ingekocht tijdens de voorbereiding van de reis, en die aan de kust van West-Afrika werden geruild voor slaafgemaakten. Met de goederen werden mannen, vrouwen, jongens en meisjes gekocht.
  • Armazoen is de benaming van de (levende) lading aan boord tijdens de reis vanaf de kust van West-Afrika en over de Atlantische Oceaan. De schepen van de MCC waren klein, terwijl er gemiddeld per reis 300 mensen gevangen werden gehouden.
  • Retouren heten de producten waarmee het schip vanuit de Caraïben terugkeerde naar Zeeland, zoals suiker, koffie, cacao en tabak, – door slaafgemaakten verbouwd op plantages.
Logo in de stijl van het VOC-logo, met de in elkaar grijpende letters V, C en C, en daaronder een grote letter M.

Meer weten over slavenhandel?

Bekijk het webdossier Trans-Atlantische slavenhandel op onze website

/onderzoek-het-zelf/trans-atlantische-slavenhandel/