Hoe functioneerden bestuurders tijdens de Tweede Wereldoorlog? En hoe werden zij na de oorlog beoordeeld? Deze vragen staan centraal in het project Lokaal besturen tussen bezetter en burger. De Radboud Universiteit Nijmegen doet onderzoek naar de manier waarop er bestuurd werd in de provincies Zeeland, Groningen en Gelderland.
Het Zeeuws Archief is hoofdaanvrager van het project, selecteert het Zeeuwse bronmateriaal en helpt onderzoekers om de juiste gegevens te vinden. Daarbij gaat het om allerlei bronnen, zoals dagboeken, kranten en gemeente-, politie- en provincie-archieven.
Steeds wordt bij het onderzoek gekeken naar biografische gegevens van bestuurders en hoe ze functioneerden. Het is de bedoeling dat er ook oordeelsvorming plaatsvindt: wat valt er terugkijkend op de complexe realiteit over de positie van bestuurders te ontdekken? Pleegden ze collaboratie en zo ja, in welke context?
Publieksactiviteiten
De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd door verschillende publieksactiviteiten. Vanaf september start een reeks van blogs op de website van het Zeeuws Archief. In oktober kan je een cursus volgen over bommen en bunkers in de Tweede Wereldoorlog. In 2025 wordt het project afgerond en verschijnt er een boek.
Over het project
Het project Lokaal besturen tussen bezetter en burger is onderdeel van een groot onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen naar het dagelijks leven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Andere projecten gaan over criminaliteit en justitie, hongersnood en de onteigening van Nederlandse Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Meer weten over het project?
Op de website van de Radboud Universiteit is het hele onderzoeksplan te lezen.
www.ru.nl