Geslaagde vrijwilligersmiddag in Zeeuws Archief

Bij het Zeeuws Archief zijn zo’n tachtig vrijwilligers actief op veel verschillende terreinen. Om hen te bedanken voor hun enthousiaste en deskundige inzet organiseert het Zeeuws Archief elk jaar een speciale activiteit om de vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. Dit jaar gebeurde dat in het Van de Perrehuis in Middelburg.

De vrijwilligers die bij het Zeeuws Archief werkzaam zijn, werken voor een groot gedeelte thuis. Een aantal van hen werkt ook fysiek op locatie in Zierikzee en/of in Middelburg. Om alle vrijwilligers eens in de gelegenheid te stellen een bezoek te brengen aan het achttiende-eeuwse stadspaleis, waarin de kantoren van de locatie Middelburg zijn ondergebracht, vond de vrijwilligersmiddag dit jaar plaats in het gebouw aan het Hofplein.

Diverse werkzaamheden

Het programma bevatte lezingen, rondleidingen en veel ruimte voor ontmoeting. Directeur Hannie Kool-Blokland gaf in haar welkomstwoord aan dat vrijwilligers belangrijk zijn voor het Zeeuws Archief. “De werkzaamheden zijn heel divers, van indiceren, beeldbeschrijven, transcriberen en scannen tot educatie, tuinonderhoud, toegankelijk maken en genealogische hulp in de studiezaal.” Ze gaf aan dat vrijwilligers onmisbaar zijn voor het archief en de inspanningen van de vrijwilligers zeer gewaardeerd worden.

  • De uitnodiging voor de vrijwilligersmiddag op 6 juni 2024.

  • Verwelkoming met gebak. De catering werd verzorgd door de medewerkers van de afdeling Facilitair.

  • "Wat mooi verzorgd, de gebakjes op de etagère, feestelijk hoor!", lieten de vrijwilligers weten.

  • Ontmoeting in het Archiefcafé. Gezellig bijpraten met vrijwilligers, vrijwilligersbegeleiders en MT-leden.

  • Welkomstwoord door Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief.

  • Lezing door communicatiemedewerker Carolien van de Kreeke over de geschiedenis van de Wilhelminapolder. Dit archief is recentelijk volledig gescand en online doorzoekbaar.

    Wilhelminapolder

    Na de koffie met gebak vertelde communicatiemedewerker Carolien van de Kreeke over de interessante geschiedenis van de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder op Zuid-Beveland en de meekrapteelt in Zeeland. Het archief van deze onderneming, dat wordt bewaard in het Zeeuws Archief, is gescand en sinds enige tijd volledig online raadpleegbaar. “Ik ben door de lezing nieuwsgierig geworden naar de meekrapteelt en vooral naar de omstandigheden van de arbeiders die in dienst waren van de Maatschap De Wilhelminapolder”, zei een van de vrijwilligers naderhand.

    Dwalen door het stadspaleis

    De rondleiding door het monumentale Van de Perrehuis leidde door een aantal weelderige stijlkamers waar directeur Hannie Kool-Blokland en archivaris Anneke van Waarden-Koets de vrijwilligers trakteerden op bijzondere verhalen over het huis en zijn bewoners. Eén van de vrijwilligers merkte op: “Ik ben hier ooit wel eens geweest, maar door alle verhalen gaat het Van de Perrehuis veel meer leven.”

    Restaureren en behouden

    In het restauratieatelier liet restaurator Sylvia Rietbergen aan de hand van een keur aan sprekende voorbeelden zien wat je zoal in archieven kunt tegenkomen als ze worden schoongemaakt. De aanwezig restauratiemedewerkers vertelden over hun werk en beantwoordden de vele vragen van de vrijwilligers. “Ik wilde eigenlijk nog lang niet weg”, zei een van de vrijwilligers later, “ik wist niet dat er zoveel komt kijken bij het restaureren en behouden van archieven!”

    Sheboygan Nieuwsbode

    Tot slot verzorgde archiefmedewerker Ilja Mostert een boeiende presentatie over de Sheboygan Nieuwsbode (1849-1861) en zijn oprichter, de voormalige onderwijzer Jacob Quintus (1821-1906) uit Zonnemaire, die naar Amerika was geëmigreerd. Momenteel is over dit onderwerp een tentoonstelling te zien in het Archiefkabinet van het Stadhuismuseum te Zierikzee. De Sheboygan Nieuwsbode is opgenomen in de ZB|Krantenbank Zeeland. “Ik ga zéker een keer kijken in het Stadhuismuseum én ook eens neuzen in de Krantenbank”, liet een toehoorder na afloop weten.

    Presentje

    Na afloop van de lezingen ontvingen de aanwezige vrijwilligers van archiefassistent Celin Röhrig twee pakketjes met ansichtkaarten van (archiefstukken van) de Wilhelminapolder en van bijzondere archiefstukken uit recent online geplaatste familiearchieven.

    • Rondleiding door het achttiende-eeuwse stadspaleis Van de Perrehuis in twee groepen, door directeur Hannie Kool-Blokland en archivaris Anneke van Waarden-Koets.

    • Kijkje in het restauratieatelier in de twintigste-eeuwse aanbouw De Lussantvleugel. Restaurator Sylvia Rietbergen en de restauratiemedewerkers vertelden over hun vak.

    • Archiefmedewerker Ilja Mostert hield een lezing over de Sheboygan Nieuwsbode, opgericht door de naar Amerika geëmigreerde Jacob Quintus uit Zonnemaire.

    • Tijd voor ontmoeting op het zonnige terras achter het monumentale Van de Perrehuis.

    • Napraten onder het genot van een drankje en een hapje. De aanwezige vrijwilligers gaven aan dat ze het leuk vonden om ook eens te praten met andere vrijwilligers die ze bijna nooit zien omdat die thuis werken of op een andere dag of locatie.

      Ontmoeten

      Onder het genot van een drankje en een hapje praatten de vrijwilligers, vrijwilligersbegeleiders en MT-leden nog lange tijd na. Een stralend zonnetje zette de vrijwilligersmiddag luister bij. “Ik heb echt genoten van de lezingen, het was heel interessant!”, liet een van de vrijwilligers weten. “Wat je allemaal niet kunt tegenkomen bij het schoonmaken van archieven! Heel leerzaam, al die voorbeelden”, merkte een andere vrijwilliger op. En een vrijwilliger gaf aan dat hij de jaarlijkse vrijwilligersmiddag waardeerde. “Het is altijd goed verzorgd, met interessante lezingen en rondleidingen en het is vooral leuk om eens te praten met andere vrijwilligers die je nooit ziet omdat je niet op dezelfde dag werkt of thuis vrijwilligerswerk doet.

      Iedereen die we spraken was het er over eens: het was een geslaagde vrijwilligersmiddag!

      Vrijwilligersmiddag 2023

      Vorig jaar herdachten we 70 jaar Watersnoodramp 1953. Ter gelegenheid daarvan vond de Vrijwilligersmiddag plaats in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. Je kunt het verslag online lezen.

      /jaarlijkse-vrijwilligersmiddag-zeeuws-archief/
      mensen in grote zaal met geblokte tegels op de grond.

      Vrijwilligersmiddag 2022

      In 2022 waren de vrijwilligers van het Zeeuws Archief te gast in het historische stadhuis aan de Markt te Middelburg. Het verslag is online te lezen, met daaraan gekoppeld interviews met drie vrijwilligers.

      /blog/vrijwilligers-zijn-essentieel-voor-het-zeeuws-archief/