Het Zeeuws Archief verzorgt het fysieke en digitale beheer van archieven en collecties met als doel dat alle archiefstukken eenvoudig vindbaar én raadpleegbaar zijn.
Het volgt daarbij de laatste ontwikkelingen in duurzaam digitaal informatiebeheer of neemt daarin zelf het initiatief, zoals in de totstandkoming van een Zeeuws digitaal depot.
Digitale archieven
Het Zeeuws Archief heeft een digitaal depot ontwikkeld, het Zeeuws e-Depot voor digitaal duurzaam informatiebeheer van Zeeuwse overheden en andere archiefvormers. Daarbij werkt het Zeeuws Archief nauw samen met het Nationaal Archief en andere archiefdiensten in Nederland.
De overheid produceert, verzamelt en ontvangt veel informatie. Hoe overheden deze informatie moeten bewaren en beheren, staat in de Archiefwet, het Archiefbesluit en de Archiefregeling. Na 20 jaar moet het archief dat voor blijvende bewaring in aanmerking komt worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Bijvoorbeeld het Zeeuws Archief.
Fysieke archieven
Het Zeeuws Archief heeft 3 grote depots met een speciaal klimaat voor papier en 2 kleine depots met een speciaal klimaat voor fotografisch materiaal. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn afgestemd op het type materiaal. Het depotklimaat wordt digitaal en handmatig in de gaten gehouden. Daarnaast zijn er voorschriften voor het omgaan met archiefstukken voor archiefmedewerkers en bezoekers in de studiezaal.
De depots bevinden zich 3 niveaus, tot een diepte van 14 meter, onder de studiezaal van het Zeeuws Archief in Middelburg. Ze bieden ruimte aan 25 kilometer papieren archieven.
Conserveren en restauratie maken deel uit van het fysieke en digitale beheer van de archieven en collecties. Het Zeeuws Archief heeft een eigen restauratieatelier.
Voor de gemeenten Middelburg en Veere beheert het Zeeuws Archief de stadhuiscollecties met duizenden kunstobjecten.