Ouwerkerk

Ouwerkerk (Zeeuws: Ouwerkaarke), dorp op Schouwen-Duiveland, provincie Zeeland.

Ouwerkerk is waarschijnlijk in de 11e of 12e eeuw ontstaan en is daarmee het oudste dorp van het voormalige eiland Duiveland. Het dorp kreeg zijn naam nadat ook in Nieuwerkerk een kerk was gebouwd.

Ouwerkerk, Schouwen-Duiveland, Gemeente Schouwen-Duiveland.
Archiefdienst: Zeeuws Archief

Tijdens de oorlogsjaren ’40-‘45 werd de middeleeuwse kerktoren door de Duitsers opgeblazen. De zwaar beschadigde kerk werd afgebroken en in 1956 kwam er een nieuwe kerk.

Tijdens de Watersnoodramp van 1953 werd Ouwerkerk zwaar getroffen: één op de zes inwoners kwam om. De bres in de dijk bij Ouwerkerk werd in de nacht van 6 op 7 november 1953 als laatste gedicht. In de caissons, die voor de sluiting van de dijk werden gebruikt, is het Watersnoodmuseum gevestigd. Eind 2003 werden de caissons met een speciaal gedenkteken tot Nationaal Monument Watersnood 1953 verklaard. Hier worden jaarlijks op 1 februari de slachtoffers van deze Watersnoodramp herdacht.

Van der Aa publiceerde over Ouwerkerk:

Het dorp Ouwerkerk, misschien beter Ouderkerk, en bij verkorting ook wel Oukerk genoemd, ligt 1 1/4 uur Z.O. van Zierikzee. Het is een goed dorp, hetwelk in zijne kom 67 huizen, 107 huisgezinnen en 525 inwoners bevat.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 8, A.J. van der Aa, 1846

Ouwerkerk in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

www.zeeuwsarchief.nl

Wapen

Wapen van Ouwerkerk

Het wapen werd al sinds de 17e eeuw gevoerd als heerlijkheidswapen. Ook van het wapen van Ouwerkerk zijn varianten bekend waarbij de geren wel of niet doorlopen tot de rand van het schild. In het schildhoofd is, evenals bij Nieuwerkerk en Kapelle, geen figuur opgenomen. Het wapen werd door de Hoge Raad van Adel in 1817 bevestigd.

Lees meer over Ouwerkerk op Wikipedia en Plaatsengids.


Grotere kaart bekijken