Haamstede (Zeeuws: Aemstie) is een dorp op het eiland en onderdeel van de gemeente Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland. Het ligt tegen het dorp Burgh aan, het geheel wordt dan ook wel Burgh-Haamstede genoemd. Tot 1961 was Haamstede een zelfstandige gemeente, waarna het tot 1997 de hoofdplaats van de gemeente Westerschouwen was.
Haamstede, Schouwen-Duiveland, Gemeente Schouwen-Duiveland.
Archiefdienst: Zeeuws Archief.
Haamstede is vermoedelijk in de 12e eeuw ontstaan. Haamstede betekent woonplaats (haam= woning, stede=plaats).
De bekendste inwoner was Witte van Haamstede, de bastaardzoon van graaf Floris V. Slot Haamstede is een zichtbare herinnering aan de tijd dat hier edelen en andere voorname dames en heren verbleven.
In de jaren ‘30 was vliegveld Haamstede een belangrijk vliegveld voor binnenlandse vluchten. In de Tweede Wereldoorlog maakten de duinen deel uit van de Atlantikwall.
De vuurtoren, gebouwd in 1837, is een belangrijk beeldmerk voor Haamstede. Dit markante baken staat afgebeeld op het oude 250 guldenbiljet. In Haamstede wordt de Strao nog op de traditionele manier gevierd.
Van der Aa publiceerde over dit Haamstede:
Het is eene groote, luchtige en aanzienlijke plaats, en wel het vermakelijkste dorp van het geheele eiland Schouwen, zijnde ook het eenige, dat bestraat is. Het is bij uitstek aangenaam gelegen, tusschen houtgewas, duinen en bouwlanden.
Het Dorpshuis is een middelmatig gebouw. Ook heeft men er een deftig slot, het Slot te Haamstede genoemd, vóór hetwelk, op den grond van het dorp, een ruim plein is, tot eene korenmarkt geschikt.
Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 5, A.J. van der Aa, 1844
Haamstede in het Zeeuws Archief
Bekijk de zoekresultaten
/onderzoek-het-zelf/Wapen van Haamstede
Het wapen van Haamstede herinnert aan Witte van Haamstede. De Hollandse rode leeuw is afkomstig uit het wapen van zijn vader, Floris V van Haamstede. In het gouden schildje op de schouder van de leeuw is het rode rad van Heusden afgebeeld. Dit rad was het wapen van Anna van Heusden, de moeder van Witte. Na de herindeling van 1961 werd Haamstede onderdeel van de gemeente Westerschouwen en raakte het wapen in onbruik.
Lees meer over Haamstede op Wikipedia en bekijk het wapen van Haamstede.