Boekpresentatie ‘Nederlandse bestuurders tijdens de Tweede Wereldoorlog’

Op vrijdag 4 april wordt het boek ‘Nederlandse bestuurders tijdens de Tweede Wereldoorlog | Trouw aan volk, vijand en vaderland’ gepresenteerd in het Zeeuws Archief. Vier jaar lang is door studenten en onlangs afgestudeerden, begeleid door ervaren onderzoekers van de Radboud Universiteit, onderzoek gedaan naar bestuurders in de Tweede Wereldoorlog. Het Zeeuws Archief was penvoerder. De burgemeesters van Vlissingen en Middelburg nemen het eerste exemplaar in ontvangst.

zwart-witfoto van vier mannen die zitten achter een tafel en recht de camera in kijken.
Het college van Burgemeesters en Wethouders van Middelburg in augustus 1941. Zeeuws Archief, Historisch-Topografische Atlas Middelburg, nr. B-376 (Uitsnede).

Het boek laat zien in welke ingewikkelde positie Nederlandse bestuurders tijdens de bezetting terechtkomen. Hoewel het dagelijks bestuur doorgaat – van veldwachters op ronde tot rechters die fietsendieven berechten – krijgt elk besluit in oorlogstijd een politieke lading. In het boek staan de levensverhalen van gezagsdragers in Zeeland, Gelderland en Groningen centraal. Met de ogen van een dijkgraaf op Walcheren, een Commissaris van de Provincie in Groningen of een NSB-burgemeester in de Achterhoek komt de bezettingservaring van miljoenen gewone Nederlanders tot leven en wordt het zwart-witbeeld van ‘goed’ en ‘fout’ ontkracht. Het Zeeuws Archief heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het project en leverde archieven aan.

Naast het publieksboek is er op de website van het Zeeuws Archief een serie blogs gepubliceerd. Verder volgt begin 2026 een tweede boek over het alledaagse leven net na de bevrijding.

Boekpresentatie

U bent van harte uitgenodigd om de boekpresentatie bij te wonen op vrijdag 4 april 2025.

Programma:

14.30                   Inloop en ontvangst

15.00                   Inhoudelijk programma

  • Welkom door Anya Luscombe, directeur Zeeuws Archief
  • Toelichting op het onderzoeksproject door prof. Wim van Meurs
  • NSB’ers in het gemeentehuis – Charlotte Dommerholt
  • Rechters – Lieke Speerstra
  • Waterschapsbestuurders – Xia van Beuningen

16.15                   Overhandigen eerste exemplaar aan Bas van den Tillaar, burgemeester Vlissingen en Yvonne van Mastrigt, burgemeester Middelburg

16.30                   Boekverkoop, Napraten en borrel

Aanmelden kan door het formulier in te vullen. Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen.

In het kader van dit onderzoek zijn door de studenten blogs geschreven.

In het kader van dit onderzoek zijn door de studenten blogs geschreven. Ze zijn te lezen op de site van het Zeeuws Archief, op de thema pagina over 80 jaar bevrijding.

/onderzoek-het-zelf/bevrijding-tweede-wereldoorlog/