Op donderdagavond 21 november verzorgt het Zeeuws Archief een avond over Betje Wolff. Dit naar aanleiding van de nieuwe biografie over Betje Wolff, die op 9 november verschijnt. Auteur Marita Mathijsen geeft een lezing over dit boek.
Een vrije geest – het uitzonderlijke leven van Betje Wolff is de titel van de nieuwe biografie van Betje Wolff, geschreven door Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Voor de biografie heeft zij onderzoek gedaan in de archieven van het Zeeuws Archief, met name in de archieven van Vlissingen.
Programma
Het programma is als volgt:
18.45 Ontvangst met koffie
19.00 Welkom door Hannie Kool-Blokand, directeur Zeeuws Archief
19.10 Betje Wolff en de doorwerking van de Zeeuwse jaren door Marita Mathijsen
19.40 Een fontein en een plein voor Betje Wolff door Ad Tramper, archivaris Zeeuws Archief
20.10 Kleine expositie van originele handschriften van Betje Wolff
20.30 Napraten met een drankje, tevens gelegenheid tot het kopen en signeren van het boek.
Locatie: Zeeuws Archief, Hofplein 16 in Middelburg. De bijeenkomst is gratis en voor iedereen toegankelijk. Wel dient u zich vooraf, graag uiterlijk maandag 18 november, aan te melden via https://forms.gle/HehMvNgDgBx1shF3A
Aanmelding is in volgorde van binnenkomst.
Betje Wolff
Betje Wolff, (Elizabeth Wolff-Bekker) is in 1738 geboren in Vlissingen, in een gegoede calvinistische familie. Op jonge leeftijd verloor ze haar moeder en haar vader voedde haar op. Ze trouwde in 1759 met de 52-jarige dominee en weduwnaar Adriaan Wolff uit de Beemster. Ze kregen geen kinderen.
Tegenwoordig is Betje Wolff vooral nog bekend als helft van het schrijversduo dat zij jarenlang met Aagje Deken vormde. Maar voordat zij Deken leerde kennen, had Wolff al naam gemaakt als schrijfster. Als dichter en romanschrijver wist zij, deels samen met Deken, de Nederlandse literatuur te vernieuwen. In de tussentijd werd zij geplaagd door ziektes, persoonlijke aanvallen en politieke omwentelingen en vlucht daarom op haar vijftigste met Aagje naar Frankrijk. In 1797 keerden zij terug om in Den Haag te gaan wonen, waar ze beiden in 1804 overleden.
Ter nagedachtenis aan beide literaire grootheden werd tachtig jaar na hun overlijden in Vlissingen een bronzen fontein onthuld en kregen de schrijfsters ook hun Betje Wolffplein en Aagje Dekenstraat.
Boek
In deze nieuwe biografie laat Marita Mathijsen zien hoe vooruitstrevend Betje Wolff was, als schrijfster, maar ook als eigenzinnige vrouw die het opnam tegen de heersende, conservatieve moraal.
Het boek ‘Een vrije geest. Het uitzonderlijke leven van Betje Wolff’ is uitgeven door uitgeverij Balans. Het telt bijna 500 pagina’s. Van de ongeveer 130 opgenomen illustraties zijn er een aantal absoluut uniek. Het boek kost 29,99 en is op deze avond te koop én kan door de schrijfster gesigneerd worden.
Interview met Marita Mathijsen ter gelegenheid van de Vriendenlezing in 2019.
In 2019 was Marita Mathijsen de spreekster tijdens de jaarlijkse Vriendenlezing van het Zeeuws Archief. In het interview met haar, voorafgaand aan de Vriendenlezing gaf als antwoord op de vraag over welk Zeeuws onderwerp ze nog eens zou willen schrijven ‘Betje Wolff!’
/in-de-archieven-vind-je-de-brieven-waar-het-dna-nog-op-zit/