‘Een getekend leven’ is de titel van de nieuw verschenen biografie over de Zeeuwse kunstenaar Reimond Kimpe (1885-1970). Auteur Lo van Driel deed voor het boek uitgebreid onderzoek in het archief van de kunstenaar. Voor het Zeeuws Archief maakte hij de archiefinventaris.
In ‘Een getekend leven’ beschrijft Lo van Driel Kimpe’s leven: gevluchte Vlaming, geprezen kunstschilder, omstreden collaborateur. Voor het boek verrichtte de auteur uitvoerig onderzoek en maakte hij gebruik van het familiearchief.
Vlaamse activist
Kimpe (1885-1970) was een uit België gevluchte Vlaamse activist. Hij werd bij verstek tot de doodstraf veroordeeld. In 1919 kwam hij in Middelburg wonen. Pas omstreeks 1923 begon hij te schilderen. Voor de Tweede Wereldoorlog werd zijn werk gewaardeerd en goed verkocht. Ook exposeerde hij landelijk en zelfs internationaal.
Waardering na de Tweede Wereldoorlog
In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog was hij lid van de NSB in de hoop zijn Vlaamse idealen weer te kunnen realiseren. Na een periode van internering wist Kimpe zich opnieuw als beeldend kunstenaar te vestigen. Bij verzamelaars, enkele musea en galeries en in het bijzonder bij het Zeeuwse publiek en de overheid werd zijn werk gewaardeerd.
Commotie in 2001
Toen in 2001 de gemeente Middelburg een schilderij zou kopen van de kunstschilder Reimond Kimpe ontstond commotie: Kimpe had het doek van het door brand geteisterde stadhuis gemaakt tijdens de oorlog. De koop ging niet door wegens het verleden van de kunstenaar.
Lo van Driel
Auteur Lo van Driel (1944) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Hij promoveerde op de taalkunde van de negentiende eeuw en schreef over allerlei taalkundigen, onder wie J.H. van Dale. In 2015 verscheen van hem een biografie van de schrijver Jan H. Eekhout.
Boek ‘Een getekend leven’
ISBN: 9789079875788
paperback, flappen
368 pagina’s, 120 afb. kleur
Uitgever Den Boer De Ruiter
Verkoopprijs: €24,90