Ze zijn er klaar voor! Bert Alderliesten, Jan Groen en Henk Kole verzorgen vanaf oktober 2012 de rondleidingen van leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs in het kader van het cultuurmenu voor de Middelburgse scholen.
Na een intensieve introductieperiode waarin ze werden overstelpt met informatie, zoekopdrachten deden, rondleidingen kregen door de studiezaal, de depots en de afdeling restauratie & behouden, hebben de educatievrijwilligers verschillende keren geoefend met het verzorgen van rondleidingen door de studiezaal en de depots van het Zeeuws Archief.
De doelgroep is de heren niet onbekend: ze zijn alle drie oud-leerkrachten uit het basisonderwijs, die daar hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Ze weten precies hoe je boeiend over geschiedenis en archieven kunt vertellen!
Cultuurmenu
Het cultuurmenu voor het Middelburgse onderwijs wordt aangeboden door de Stichting Kunsteducatie Walcheren (KEW) die onder meer een steunfunctie voor het basisonderwijs vervult. Een van de onderdelen is de samenstelling en coördinatie van de cultuurmenu’s voor het primair onderwijs op Walcheren. “Een cultuurmenu is een meerjarige activiteitenprogramma waarbij leerlingen tijdens de acht jaren dat zij op de basisschool zitten, minimaal één keer per jaar in aanraking komen met de zes kunstdisciplines (muziek, dans, film, literatuur, theater en beeldende kunst) en cultureel erfgoed. Jaarlijks nemen bijna alle basisscholen deel aan het cultuurmenu op Walcheren.”, meldt de website.
Zeeuws Archief in cultuurmenu
Het Zeeuws Archief neemt in het schooljaar 2012-2013 voor het eerst deel aan het cultuurmenu voor de Middelburgse scholen met een introductieprogramma archief. Het thema is: Burgerlijke Stand.
Het introductieprogramma van het Zeeuws Archief bestaat uit:
1. een voorbereidingsles op school door de docent zelf, aan de hand van de educatieve website Allemaal Op Papier.
Deze website is in 2011 door de gezamenlijke archieven in Nederland ontwikkeld in het kader van het landelijke programma ‘200 jaar Burgerlijke Stand 1811-2012’. Ik schreef er al eerder over op dit blog.
De leerkracht behandelt klassikaal via het digibord een of meerdere thema’s op de website Allemaal Op Papier en maakt daarbij gebruik van de 16 scans van geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten uit verschillende regio’s in de provincie Zeeland.
2. een archiefles in het Zeeuws Archief. Deze les bestaat uit een bezoek aan het Zeeuws Archief. Daar krijgen de leerlingen een educatieve rondleiding aangeboden door de studiezaal en de depots van het Zeeuws Archief, waarin ruim 17 kilometer archief wordt bewaard.
Tijdens de rondleiding wordt uiteraard aandacht besteed aan de Burgerlijke Stand en de onderwerpen die op de website Allemaal Op Papier staan. En natuurlijk krijgen de leerlingen een aantal bijzondere archiefschatten te zien.
3. een verwerkingsles (facultatief) op school waarin de leerlingen een stamboom en/of een familiewapen kunnen maken.
Ontdekkingsreis door het archief
Een bezoek aan een archief is een ware belevenis. “Als je gaat zoeken in een archief voel je je net een ontdekkingsreiziger”, zei een archiefonderzoeker, “Je kunt de meest vreemde, spannende, leuke en onverwachte dingen in een archief ontdekken!” En dát is nu juist wat de educatievrijwilligers graag aan de leerlingen willen laten zien en vertellen. Een reis naar het onbekende waarbij je verrassende ontdekkingen kunt doen!
Educatievrijwilliger worden
Heeft u ervaring in het onderwijs, affiniteit met de doelgroep en houdt u van geschiedenis en archieven? Dan vindt u het misschien leuk om ook educatievrijwilliger te worden bij het Zeeuws Archief! Belangstelling? Stuur dan een e-mail aan educatie@zeeuwsarchief.nl.