De stadstuin van het Zeeuws Archief, achter het monumentale 18de-eeuwse Van de Perrehuis, vormde tijdens het Zeeland Nazomerfestival 2012 het decor voor drie korte komedies van Anton Tsjechov. Onder de titel Kracht, Nacht & Macht was het overkoepelende thema het recht op geluk.
Uitverkocht
Er was veel belangstelling voor deze voorstelling van ’t Woud Ensemble; hij was alle drie de keren uitverkocht. Het publiek verzamelde zich op het abdijplein. Onder begeleiding van een gids wandelden de gasten via de Balanspoort naar de Bogardstraat. Het tuinhek (een kunstwerk van Nico van den Boezem) was voor deze bijzondere gelegenheid geopend. Iedereen kreeg een houten stoel en werd naar het grasveld gedirigeerd.
De kracht van hypnose
Op het bordes van de tuinkamer van het Van de Perrehuis vond de eerste voorstelling plaats. Een vrouw kreeg het op slinkse wijze voor elkaar om met één van haar drie hartstochtelijke aanbidders te trouwen en de andere twee als getuige te laten optreden.
De nacht voor de rechtszitting
Voor de tweede eenakter verplaatsten het toneelgezelschap en het publiek zich naar een andere kant van het grasveld, voor de Lussanetvleugel. Deze komedie verhaalde van een oplichter die de echtgenote van een rechter verleidde. De volgende dag moest hij terecht staan en wie was de rechter? … Precies!
Het jubileum
De laatste voorstelling vond plaats op het terras. De glazen wand van het archiefcafé deed dienst als decor van een bankgebouw. Een patserige bankdirecteur, een hardwerkende medewerker, een aandachtvragende bankiersechtgenote, de vrouw van een arbeider en de voorzitster van de aandeelhoudersvergadering zorgden voor hilarische taferelen rondom een jubileum dat gevierd moest worden.
’t Woud Ensemble
De eerste twee eenakters waren nog nooit eerder door Nederlandse acteurs gespeeld. De acteurs van ’t Woud Ensemble waren goed op dreef en de komische verwikkelingen en de sprekende lichaamstaal zorgden regelmatig voor lachsalvo’s onder het publiek. De entourage en de kleding waren eenvoudig, soms ook eigentijds, maar doeltreffend. Het geheel maakte dat het weinig moeite kostte om in de drie verhalen mee te gaan.
Zeeuws Archief als toneeldecor
Het is de tweede keer dat het Zeeuws Archief decor is voor een voorstelling in het kader van het Zeeland Nazomerfestival. In 2009 vond op de zolder van het Van de Perrehuis de ontroerende voorstelling Brieven naar zee plaats, gebaseerd op de brieven van de Texelse schippersvrouw Aagje Luijtsen aan haar man Harmanus Kikkert, die als stuurman voer op schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie.