Beeldmateriaal Gerard Smallegange ondergebracht bij het Zeeuws Archief

Gerard Smallegange heeft vandaag zijn gedigitaliseerde fotoarchief geschonken aan het Zeeuws Archief. Gerard is een autoriteit op het gebied van historische boerderijen in Zeeland. Voor het Zeeuws Archief zijn de foto’s een waardevolle aanvulling op de beeldcollectie. De fotocollectie zal op termijn via de website van het Zeeuws Archief voor iedereen te bekijken zijn.

De fotocollectie van Gerard Smallegange bestaat uit ongeveer 2500 dia’s en foto’s. Op de afbeeldingen staan historische boerderijen uit heel Zeeland, met in elke regio de typische kenmerken maar ook foto’s van typisch Zeeuwse elementen van boerderijen zoals makelaars, luiken, mendeuren, hekken, wagenhuizen, et cetera.

Joke Smallegange, Hannie Kool en Gerard Smallegange.
Joke Smallegange, Hannie Kool en Gerard Smallegange bij de ondertekening van de overeenkomst.

Deskundig op het gebied van boerderijen in Zeeland

Gerard Smallegange is een autoriteit op het gebied van historische boerderijen in Zeeland. Bijna twintig jaar schreef hij wekelijks een column in de Provinciale Courant en hij was vier jaar lang bij Omroep Zeeland televisie zien in de uitzending ‘Op het hof’. Daarnaast heeft hij vijf boeken geschreven over historische boerderijen in Zeeland en het wonen en werken op boerderijen in Zeeland. Ook gaf hij jarenlang lezingen over dit onderwerp. Ruim twintig jaar geleden richtte hij de Boerderijenstichting Zeeland op, met als doel om meer aandacht te krijgen voor dit agrarisch cultureel erfgoed en om historische boerderijen zoveel mogelijk te kunnen behouden.

 

Beeldcollectie behouden voor de toekomst

Vanuit het bestuur van de Boerderijenstichting kwam een aantal jaren geleden de vraag hoe de collectie beeldmateriaal van Gerard in de toekomst behouden zou kunnen blijven. Na diverse opties onderzocht te hebben is gekozen voor het Zeeuws Archief, na overleg met senior specialist Beeld en Geluid Leo Hollestelle.

Marjanka Rijk heeft dit project vanuit de Boerderijenstichting opgepakt; zij heeft, met hulp van medewerker Jelmer Marinissen, alle afbeeldingen volgens de juiste kwalificaties van het Zeeuws Archief, gescand. Ook zijn aan alle afbeeldingen beschrijvingen toegevoegd. Meestal staat deze genoteerd op de achterzijde van de foto maar indien deze ontbrak of onvolledig was hebben Gerard en Joke Smallegange hierin voorzien. De collectie zal op termijn beschikbaar zijn  via de website van het Zeeuws Archief.

“Oude Zeeuwse boerderijen zijn beeldbepalend voor het Zeeuwse erfgoed. De afbeeldingen in het Zeeuws Archief zullen bijdragen aan het verhaal van de geschiedenis van agrarisch Zeeland”.

— Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief
  • De drie Klauwen in de Krayentpolder te Nieuwdorp, eind 17e eeuw. Inmiddels is deze boerderij afgebroken.

  • kapschuur Noordgouwe

    Kapschuur te Noordgouwe.

  • Boerderij Lepelhoeve
  • boerderij Stenen Vaete te Baarland