Op zaterdag 4 november 2023 organiseert het Zeeuws Archief de jaarlijkse Open Dag. Dit jaar is het thema ‘Op volle kracht. Het indrukwekkende verhaal van De Schelde’. De Koninklijke Maatschappij De Schelde was een van de grootste werkgevers van Zeeland. Op het hoogtepunt werkten er ruim 4600 medewerkers.
Laat je overweldigen door het indrukwekkende verhaal van De Schelde. Een dag vol stoom, staal en schepen.
Hofplein 16, Middelburg. 4 november 2023, van 10.00-16.00 uur.
Volledige programma
Iedereen in Zeeland kent wel iemand die bij De Schelde heeft gewerkt. Het was de grootste werkgever van Zeeland met op het hoogtepunt ruim 4600 medewerkers. Hoewel De Schelde vooral bekend is als scheepsbouwer, ontwikkelde het bedrijf ook bussen, machines en zelfs vliegtuigen. Archiefmedewerkers vertellen je meer en laten je originele archiefstukken zien.
- Rondleiding met gids door de depots.
- Duur: ca. 45 minuten
- Vertrek ieder half uur van 10.30-15.00 uur. Verzamelen voor de tentoonstellingsruimte.
8 juli 1905 – De eerste onderzeeër van Nederlandse makelij wordt op de werf van De Schelde te water gelaten. De onderzeeër was op eigen initiatief van De Schelde tot stand gekomen. Met deze Luctor et Emergo kon worden gepionierd en ervaring worden opgedaan. Leer meer over deze eerste duikboot en wat de bouw voor De Schelde, de landelijke politiek en de Koninklijke Marine betekende in de lezing van Tobias van Gent.
- Auditorium, 10.30 uur
De Stoomhijskraan Schelde 38 is speciaal gebouwd voor De Schelde. De kraan was bijna naar de sloop gebracht, maar dankzij het werk van de stichting is de kraan gerestaureerd en nu te bewonderen op het Scheldekwartier. De stichting vertelt meer over de werkzaamheden. Ook hun nieuwe project, het opbouwen van de constructie van de voormalige vliegtuigenfabriek van De Schelde, komt aan de orde.
- Auditorium, 12.30 uur
- De activiteiten van de stichting zijn doorlopend te bekijken in De Punt
Uit de Vlissingse Dokhaven klinken al eeuwenlang geluiden van getimmer en geboor. In 1875 wordt De Schelde opgericht en op het terrein van de voormalige Marinewerf worden de geluiden voortgezet. Heel Vlissingen deint mee op het ritme van De Schelde. De Scheldefluit klinkt en er is pauze. De Scheldefluit klinkt en de dag is voorbij. Kijk samen met Ron van Maanen mee hoe Vlissingen in de afgelopen 400 jaar meeging in het tempo van de werf.
- Auditorium, 14.30 uur
Dat Willem van Oranje een bijzondere band met Zeeland heeft is bekend. René van Stipriaan dook voor zijn nieuwe boek, Het reisboek van Willem van Oranje, opnieuw in de archieven. Eerder deed hij dat al voor De Zwijger, Het leven van Willem van Oranje, maar voor zijn nieuwste boek deed hij onderzoek op locatie, ook in Zeeland. In beide gevallen kun je een historische sensatie ervaren. Maar wat betekent nou eigenlijk die term historische sensatie? Van Stipriaan schreef er al eerder over en neemt ons mee.
René van Stipriaan (1959) is literair-historicus, met een ruime ervaring als onderzoeker, schrijver en presentator. Deskundig op het terrein van de Nederlandse literatuur, en met name de Nederlandse Gouden Eeuw. Met zijn laatst uitgebrachte boek De zwijger, Het leven van Willem van Oranje won hij in 2022 de Libris Geschiedenis Prijs.
- Datum: zaterdag 4 november, 16.00 uur
- Locatie: Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg
- Toegang: €7,50. Gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief.
Kaarten voor de Vriendenlezing zijn verkrijgbaar vanaf 1 oktober 2023, bij de receptie van het Zeeuws Archief.
In de studiezaal kun je terecht met al je vragen over het doen van onderzoek. Zoek je een bouwtekening, of wil je weten hoe je begint met een kleinschalig onderzoek? De medewerkers van de studiezaal staan je te woord! Let op: het is vandaag niet mogelijk om archiefstukken uit de depots in de studiezaal in te zien.
Ook zijn er medewerkers van de afdeling Restauratie en Behoud aanwezig. Zij vertellen je alles over wat er moet gebeuren voordat een archiefstuk voor langere tijd in de depots opgeslagen kan worden.
- Studiezaal, doorlopend
In de voormalige Verbandkamer van De Schelde wordt het verhaal verteld van 125 jaar De Schelde. Museummedewerkers vertellen je enthousiast over waar ze zich voor inzetten en waarom het waard is om het erfgoed levend te houden.
- De Punt, doorlopend
Wat is er gevonden tijdens opgravingen in het Scheldekwartier? Medewerkers van de WAD laten je meer zien over hun onderzoek naar de werf en het Dokje van Perry.
- De Punt, doorlopend
De Schelde maakte dankbaar gebruik van de opkomende fotografie aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Op die manier kon het bedrijf aan opdrachtgevers laten zien waar het toe in staat was. Van de 100.000 beelden worden de mooiste afbeeldingen en video’s getoond.
- Domineeswoning, doorlopend
Klaar voor de volgende stap in je carrière? We laten je graag zien welke mogelijkheden er zijn bij het Zeeuws Archief en welke toekomstige uitdagingen er op je liggen te wachten. #werkenineenstadspaleis
- Archiefcafé, doorlopend
Vul je kast met boeken die we dubbel hebben of afgeschreven zijn. Dit jaar zijn er meer boeken dan ooit!
- Archiefcafé, doorlopend
De vrijwilligers van het Genealogisch Centrum Zeeland en de Nederlandse Genealogische Vereniging helpen je verder bij het zoeken naar je voorouders.
- Vooronder, doorlopend