Cursus Archiefonderzoek naar bommen en bunkers

Archivaris en archeoloog – Archiefonderzoek naar bommen en bunkers. Een korte cursus van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit in samenwerking met de Walcherse Archeologische Dienst.

Vlissingen is tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de meest gebombardeerde steden van Nederland. De strategische ligging aan de monding van de Westerschelde, de aanwezigheid van scheepswerf De Schelde, het vliegveld en de havens waren hier de oorzaak van. De Duitse bezetter bouwde voor de verdediging honderden vestingbouwwerken, vooral bunkers. Tijdens de Slag om de Schelde in het najaar van 1944 werd hevig om Vlissingen gevochten. De offers waren groot, de slachtoffers talloos. De honderden burger- en militaire slachtoffers worden jaarlijks herdacht bij de herdenkingen in mei en oktober/november, in 2024 tachtig jaar geleden.

Boulevard de Ruyter en Boulevard Bankert te Vlissingen, gezien vanaf de Gevangentoren, met op het strand door de Duitsers aangelegde versperringen, meestal voorzien van explosieven, 1944. Zeeuws Archief, Toegang 4713, Fotocollectie Vlissingen, nr 19552.

Het verhaal over oorlog en bevrijding is terug te vinden in de archieven en beeldcollecties van het Zeeuws Archief. Archivaris Ad Tramper, specialist in de geschiedenis van Vlissingen, diept deze bronnen voor u op. Het materiaal is divers en varieert van dag- en nachtverslagen van de Luchtbeschermingsdienst tot aan beeldmateriaal van de inundatie van Walcheren, van aanplakbiljetten tot bunker- en bommenkaarten.

Deze cursus is onderdeel van een tweeluik waarin onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Vlissingen en de bevrijding centraal staat. Wat archeologen tijdens hun onderzoeken aantroffen aan resten van bunkers en degenen die er gebruik van maakten, ontdekt u in de cursus ‘Archivaris en archeoloog – Archeologisch onderzoek naar bommen en bunkers’. U kunt zich apart voor het archeologische onderdeel (4 oktober 2024) aanmelden.

Informatie

Docent : Ad Tramper
Duur : 1 middag van 14.00 – 16.00 uur
Datum : vrijdag 27 september 2024, 14.00 uur
Cursusplaats : Zeeuws Archief, Hofplein 16, 4331 CK Middelburg
Cursusgeld : € 25,–
Aanmelden : via www.volksuniversiteitzeeland.nl/zeeuws-archief