‘Verbinding over water’, dat is het thema van de open dag die het Zeeuws Archief op zaterdag 6 november 2021 organiseert. Zeeland is een provincie van verbindingen door dijken, tunnels en bruggen. Dat laten we graag zien! Onze medewerkers leiden je rond door de ondergrondse depots en vertellen enthousiast over de Zeelandbrug of de Provinciale Stoombootdienst. Maar er is nog veel meer te beleven: hieronder vind je het uitgebreide programma.
Let op! Vanwege de coronamaatregelen gelden er een aantal nieuwe spelregels. Het coronatoegangsbewijs en de basisregels vormen de kern van de nieuwe richtlijnen. Bekijk hier alle nieuwe spelregels.
Het Zeeuws Archief opent op zaterdag 6 november 2021 deuren die normaal gesproken gesloten blijven voor publiek. Neem onder leiding van een van onze medewerkers een duik in de ondergrondse depots of bekijk diverse exposities, waaronder de foto-expositie Kom over de brug! in het Archiefcafé.
Volledig programma
Zeeland is een verhaal van eilanden die met elkaar verbonden zijn. Door veerdiensten, dammen, dijken en bruggen. Het Zeeuws Archief heeft hier veel materiaal over. Bijvoorbeeld over de aanleg van de Oosterscheldekering, de Zeelandbrug en de Veersegatdam. Maar ook over de 150 jaar geleden aangelegde Sloedam en de veerdiensten van de Provinciale Stoombootdienst. De archiefmedewerkers hebben een gevarieerde selectie gemaakt, laten deze graag zien en vertellen er aansprekende verhalen bij. Duik met ons mee in de depots van het Zeeuws Archief.
- Rondleiding met gids door de depots.
- Duur: ca. 45 minuten
- Vertrek ieder half uur, tussen 10.00-15.00 uur. Verzamelen voor de tentoonstellingsruimte.
- Aanmelden is op dit moment niet meer mogelijk.
- De rondleiding is op 6 november 2021 ook online te volgen.
De Oosterschelde zorgt ervoor dat Schouwen-Duiveland en Walcheren overkanten zijn. Door de jaren heen hebben bewoners zich niet laten weerhouden om een verbinding tot stand te brengen. We maken vier keer de reis tussen Schouwen-Duiveland en Walcheren maar kiezen telkens een andere route: met de veerpont tussen Zierikzee en Kats, over de Veersegatdam, over de Zeelandbrug en over de Oosterscheldekering.
- Archiefcafé, 10.00-16.00 uur
- Deze expositie is op 6 november 2021 ook online te bekijken.
Bekijk de expositie ‘Ooggetuigen van de slavenhandel – Achttiende-eeuwse mensenhandel te boek gesteld’ in de kelders van het Van de Perrehuis.
- Tentoonstellingsruimte, 10.00-16.00 uur
We verkopen afgeschreven boeken en dubbelexemplaren bij onze boekenstand.
- Archiefcafé, 10.00-16.00 uur
Update 3 nov 2021: De Vriendenlezing zal alleen online te volgen zijn. We komen niet samen in de Koorkerk.
We werken aan een livestream via YouTube waarbij Martin Bossenbroek de lezing geeft vanuit zijn eigen studiekamer.
De wraak van Diponegoro
Zoveel als er geschreven is over het einde van Nederlands-Indië, zo weinig over het begin. Het standaardwerk over de Java-oorlog (1825-1830) is ruim een eeuw oud, terwijl de twee grote tegenstrevers in dat conflict – de Nederlandse generaal De Kock en de Javaanse prins Diponegoro – het in de literatuur nooit verder hebben gebracht dan eendimensionale clichéfiguren.
In zijn boek De wraak van Diponegoro – Begin en einde van Nederlands-Indië wekt Martin Bossenbroek beide hoofdrolspelers voor het eerst tot leven, als échte, herkenbare mensen. In de lezing legt hij uit hoe hij daarbij te werk is gegaan. Spoiler: nieuw opgedolven archiefmateriaal heeft een belangrijke rol gespeeld…
Meer informatie over de Vriendenlezing vind je hier.
- Klik hier om naar de livestream te gaan.
- Zaterdag 6 november 2021, 16.00-17.00 uur
In 1568 begint de opstand van zeven gewesten in de Noordelijke Nederlanden tegen de Spaanse koning Filips II. Een strijd die bekend is als de Tachtigjarige Oorlog. Het Spaanse leger rukt op naar het noorden om de opstand neer te slaan. In 1575 steekt de Spaanse veldheer Mondragon met zijn troepen het Zijpe over, tussen Tholen en Duiveland. Dat ging te voet. Gedurende het negen maanden durende beleg van Zierikzee, van oktober 1575 tot juni 1576, laten inwoners van Schouwen het er niet bij zitten. Ze plegen verzet. Als eilandbewoners kennen ze de kracht van het water en het land onder water. Zo weten ze de Spanjaarden tegen te houden.
- Auditorium, 11.00-12.00 uur
- Aanmelden is op dit moment niet meer mogelijk.
- De lezing wordt ook opgenomen en later online beschikbaar gesteld.
De Beeldbank van het Zeeuws Archief bevat een rijke hoeveelheid beeldmateriaal van de tijd dat het transport van mensen en goederen per boot plaatsvond. Ook van de veranderingen dat Zeeland verbonden werd met zichzelf en met de omliggende provincies door middel van dammen en bruggen, is goed gedocumenteerd.
Archivaris Leo Hollestelle maakt aan de hand van foto’s en prenten een reis door de provincie, hoppend van eiland naar eiland, zowel per boot als via bruggen en Deltadammen en -dijken.
- Auditorium, 14.00-14.30 uur en 15.00-15.30 uur.
- Aanmelden is op dit moment niet meer mogelijk.
- De lezing wordt ook opgenomen en later online beschikbaar gesteld.
Onze studiezaalmedewerkers geven diverse voorbeelden van onderzoeksmogelijkheden bij het Zeeuws Archief.
Het aanvragen van archiefstukken is tijdens de Open Dag niet mogelijk.
- Studiezaal, 10.00-16.00 uur
Adrie Koppejan vertelt op ludieke wijze meer over de wereld van de beurtvaart.
- Punt studiezaal, 10.00-16.00 uur
De Walcherse Archeologische Dienst presenteert zich met een duik onder water! Welke objecten en verhalen vinden we daar?
- Punt studiezaal, 10.00-16.00 uur
- Meer informatie over de Walcherse Archeologische Dienst vind je hier
Het Genealogisch Centrum Zeeland (GCZ) en de Nederlands Genealogische Vereniging vertellen je hoe je onderzoek moet doen naar je voorouders! Was misschien een van hen beurtschipper, kapitein of dekknecht?
- Studiezaal, 10.00-16.00 uur
- Meer informatie over het GCZ vind je hier