Walcheren onder water - 1944-'46

Vliegtuigen van de Britse Royal Air Force bombardeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog in oktober 1944 de dijken van Walcheren. Het doel was de Schelde en daarmee de haven van Antwerpen veilig te stellen voor het aanvoer van geallieerde troepen. Walcheren werd onder water gezet voor de bevrijding van Europa.

Het eerste bombardement werd uitgevoerd op 3 oktober 1944 op de dijk bij Westkapelle, hierbij verloren vele bewoners hun leven. Het laatste bombardement was op 24 oktober op de schutsluizen bij Vlissingen. De inundatie van Walcheren was een feit.
Bericht van 13 november 1944 in de Australische krant The Mercury. Bron: National Library of Australia

De bevrijding van Walcheren begon op 1 november 1944. Op 8 november was het eiland in handen van de geallieerden. De Duitse bezetter was verslagen, het eiland Walcheren vormde geen bedreiging meer – niet militair en niet strategisch. “Het kan nu ten onder gaan in zee”, concludeerde een verslaggever van de Australian Associated Press.

Bevrijd en verdronken

'Bevrijd en verdronken – Walcheren 1944-1946’ is het thema van de open dag, zaterdag 7 november 2015, in het Zeeuws Archief. Bezoekers kunnen met een gids afdalen naar de ondergrondse depots voor een selectie van opmerkelijke en onthutsende verhalen uit archiefstukken. Verder op het programma: de Genealogische Contactdag Zeeland, presentaties en lezingen, een boekenmarkt en nog veel meer. Zie het volledige programma.

Bookmark and Share