Tapijten in de Trouwzaal

Hoewel het oude Middelburgse stadhuis sinds 2004 in gebruik is bij de University College Roosevelt, worden er nog altijd trouwerijen in het imposante gotische deel gehouden. En wie er trouwt doet dat in een fraai aangeklede ruimte met aan beide zijden wandtapijten. Er bevinden zich namelijk vier grote wandtapijten in het stadhuis: twee in de Burgerzaal en twee in de Trouwzaal.

De tapijten in de Trouwzaal zijn zogenoemde ‘verdures’. Het zijn twee Vlaamse tapijten, vermoedelijk gemaakt te Brussel aan het einde van de 16e eeuw.

Jachttaferelen

Afgebeeld zijn voorstellingen van jachttaferelen met wilde dieren in een bosrijk rivier- en berglandschap. De randen of boorden van deze tapijten, die ongeveer 3,68×4,60 meter en 3,80×5,40 meter meten, zijn versierd met bloemen- en vruchtenfestoenen en allegorische figuren die de deugden voorstellen.

Lynx verslindt prooi

Op het kleinste tapijt is een groepje vrouwen afgebeeld, waarbij mogelijk Diana (de godin van de jacht). Op de voorgrond een roofdier dat een prooi verslindt. Aangezien dit grote roofdier geen staart heeft is wel verondersteld dat het een staartloze kat of Manx, afkomstig van het eiland Man (Groot-Brittannië), zou zijn. Waarschijnlijker is echter dat het hier een Lynx betreft.

Wandtapijt in de Trouwzaal van het oude stadhuis van Middelburg. Zeeuws Archief, Stadhuiscollectie Middelburg, inv.nr 233. Fotografie Wennekes.

Tweekoppig dier

Op het grootste tapijt zijn twee jagers met honden afgebeeld. Zij lijken een tweekoppig dier met merkwaardige poten te achtervolgen. Die ‘tweekoppigheid’ kan ook schijn zijn: het gaat misschien om een dier dat achterom, richting zijn belagers, kijkt. Die beweging, als in een modern stripverhaal, zou hier te zien kunnen zijn. Aangezien het beest richting water (een meertje of rivier) rent en zijn poten een soort zwemvliezen lijken te hebben zou het hier om een otterjacht kunnen gaan.

Wandtapijt in de Trouwzaal van het oude stadhuis van Middelburg. Zeeuws Archief, Stadhuiscollectie Middelburg, inv.nr 233-02. Fotografie Wennekes.

Verworven tijdens de oorlog

De tapijten zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog aangekocht in België. De aankoopbedragen worden bijeengesprokkeld dankzij giften van zowel particulieren als gemeenten. In 1948 liggen de tapijten nog veilig in een bankkluis en in 1952 worden ze op hun huidige plaats gehangen.