Onderzoek doen – slavenhandel & het archief van de MCC
Onderzoek doen naar trans-Atlantische slavenhandel en andere maritieme onderwerpen in het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC).
Het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) geeft veel gedetailleerde informatie over trans-Atlantische handel in slaafgemaakten in de 18e eeuw. Het is daarmee uniek in de wereld.
Het archief van de MCC is sinds 2011 opgenomen in UNESCO's Memory of the World-Register.
Het Zeeuws Archief maakte een blog over de reis van het MCC-schip de Eenigheid uit de jaren 1761-1763. Dankzij de archiefstukken kan de reis van dag tot dag worden gevolgd.
De online expositie 'Handelaar in slaven' vertelt in essentie het verhaal van de trans-Atlantische slavenhandel en de Middelburgse Commercie Compagnie.
In Ghana opent maandag 1 juli 2024 de tentoonstelling 'Slave Resistance & Trans Atlantic Slave Trade' over de trans-Atlantische slavenhandel en vrijheid en verzet.
In het Zeeuws Archief in Middelburg is de expositie 'Ooggetuigen van de slavenhandel' te zien.
Het Zeeuws Archief heeft vandaag de website MCC Reizen gelanceerd. De site brengt de scheepsreizen van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) op een interactieve kaart in beeld.
Eva kwam in mei 1731 aan in Zeeland met het schip Rusthof uit Suriname. Met de verklaring van de stad Middelburg dat zij "een vrije persoon" was, ging zij opnieuw op reis.
Van 1762 tot 1768 woonde er een Afrikaans meisje op Walcheren. Een kapitein had haar van zijn reis naar Afrika en Suriname meegebracht. Ze werd Tannetje Vrijheid genoemd of Tannetje de Vrije.
Schipper Jan Bijl was in 1732 op weg van Curaçao naar Middelburg toen tot zijn grote ontsteltenis een gekleurde vrouw voor de dag kwam. De slaafgemaakte kon in Zeeland als vrije vrouw gaan wonen.
Premier Mark Rutte heeft namens de Nederlandse excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Daarmee reageert het kabinet op het advies van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.
De Nederlandse Staat excuses moet aanbieden voor het slavernijverleden. Dat is een van de aanbevelingen uit het rapport met bevindingen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.
De komende tijd start een ‘adviescollege dialooggroep slavernijverleden’ een reeks gesprekstafels over het slavernijverleden. Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief, is een van leden.
De Nederlandsche Bank heeft vandaag, 1 juli 2022, excuses aangeboden voor haar rol in het trans-Atlantische slavernijverleden. Ook neemt de bank maatregelen.
Een externe klankbordgroep gaat De Nederlandsche Bank ondersteunen in het proces van reflectie op haar slavernijverleden. Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief, is een van de leden.
Nederland maakte in 1596 kennis met tot slaaf gemaakte Afrikanen. Onbedoeld, want een kaperkapitein zou een Portugees schip hebben gekaapt, dat de Afrikanen vervoerde. Maar was dat wel echt dat zo?
Afrikanen en Europeanen waren eeuwenlang gelijkwaardige handelspartners, ook tijdens de periode van trans-Atlantische slavenhandel. Dat zegt docent en onderzoeker Angus Dalrymple-Smith.
“De zwarte stem is zelden in archieven aanwezig. Historici doen er een moord voor.” Aan het woord is Prof. Dr. Gert Oostindie, hoogleraar Caraïbische geschiedenis en directeur van het KITLV in Leiden.
In Ghana opent maandag 1 juli 2024 de tentoonstelling 'Slave Resistance & Trans Atlantic Slave Trade' over de trans-Atlantische slavenhandel en vrijheid en verzet.
In Zeeland wordt een groot wandtapijt over het Zeeuwse slavernijverleden gemaakt. Het Zeeuws Archief droeg bij aan het ontwerp. Iedereen kan meehelpen bij het maken van het tapijt.
Omroep Zeeland zendt vanaf morgen, woensdag 22 mei, de tv-serie 'De Nazaten' uit, over het Zeeuwse slavernijverleden en de doorwerking ervan. Ook het Zeeuws Archief leverde een bijdrage.
De documentaire 'Zwarte Stem' wordt 12 april 2024 vertoond in het Curaçao International Film Festival. Het Zeeuws Archief leverde een bijdrage aan deze film over doorwerking van het slavernijverleden.
In een zeecontainer die de route van een trans-Atlantische slavenreis volgt, wordt de dansfilm Armazoen vertoond. Inspiratiebron vormde de eerste slavenreis van de Middelburgse Commercie Compagnie.
Meer dan 500 brieven uit Suriname uit de jaren 1667-1682 zijn getranscribeerd en online doorzoekbaar gemaakt. De brieven zijn een zeldzame bron voor onderzoek naar Suriname in de 17e eeuw.
Zondag 8 oktober: uitzending VPRO-radio OVT vanuit het Zeeuws Archief. Archiefmedewerkers vertellen over Johan Adriaan van de Perre, bouwheer van het Van de Perrehuis, en de slaafgemaakte Leonora.
De film 'Zwarte Stem' is 9 september 2023 in première gegaan in Film by the Sea. Het Zeeuws Archief leverde een bijdrage aan deze documentaire over de doorwerking van het slavernijverleden.
Voor de nieuwe inrichting over het Zeeuwse slavenhandelsverleden in het heropende maritieme museum in Vlissingen deelde het Zeeuws Archief kennis, archiefstukken, een scheepsmodel en een verhaal.
Voor een muzikale theatervoorstelling brengt regisseur Koen Verheijden samen met het Zeeuws Archief drie zwarte vrouwen uit archiefstukken tot leven. Te zien in het Zeeland Nazomerfestival 2023.
Op zaterdag 5 november 2022 is de Open Dag van het Zeeuws Archief met als thema 'De reis van Leonora - slavenhandel door de MCC'.
In het Zeeuws Archief in Middelburg is de expositie 'Ooggetuigen van de slavenhandel' te zien.
Theatervoorstelling Leonora brengt het verhaal tot leven van een tot slaaf gemaakte vrouw die weet te ontsnappen aan slavernij. Te zien van 26-8 tot 3-9-2022 in het Zeeland Nazomerfestival.
Het verhaal over de ontsnapping van de tot slaaf gemaakte Leonora heeft als inspiratiebron gediend voor een nieuwe theaterproductie, 29 juni en 1 juli te zien in Theater Bellevue in Amsterdam
De tv-serie 'Het Zwarte Verleden van Zeeland' is vanavond en morgenavond te zien op NPO 2 om 18.20 uur, na het NOS Journaal Regio. Het Zeeuws Archief werkte aan de serie mee.
Het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie komt 16 september 2021 aan bod in een nieuwsitem over slavernij en slavenhandel.
Een uniek archiefstuk mét twee stukjes textiel uit het Zeeuws Archief is nog tot en met 15 augustus 2021 te zien in de expositie Voices of Fashion in Centraal Museum Utrecht.
De Grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is wegens succes verlengd tot en met zondag 1 maart. Over kolonisatie en slavenhandel zijn stukken uit het Zeeuws Archief te zien.
Lonnie Bunch, oprichter en oud directeur van hét museum over Amerikaans-Afrikaanse historie en cultuur, heeft de Algemene Vrijheidsaward ontvangen. Het Zeeuws Archief was in New York aanwezig.
Het Zeeuws Archief heeft de Juryprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2019 gewonnen met de online expositie 'Handelaar in slaven'.
Hoe was het leven aan boord van een slavenschip van de Middelburgse Commercie Compagnie? Dat is te zien in de tentoonstelling 'Aan boord van een slavenschip'.
In 2014 wordt de afschaffing van de slavenhandel herdacht, met een officieel programma in Zeeland en de nationale herdenking op 14 juni 2014 in Middelburg.
“De zwarte stem is zelden in archieven aanwezig. Historici doen er een moord voor.” Aan het woord is Prof. Dr. Gert Oostindie, hoogleraar Caraïbische geschiedenis en directeur van het KITLV in Leiden.