Open dag Zeeuws Archief 2016

Header alternatieve tekst

Zaterdag 5 november 2016 opent het Zeeuws Archief deuren die normaal voor het publiek gesloten blijven: zo kunnen bezoekers afdalen in de ondergrondse depots om daar een selectie van verrassende archiefstukken te bekijken over toerisme op Walcheren, het thema van deze open dag. Op het rijk gevulde programma staan: een rondleiding, lezingen en presentaties, een demonstratie restaureren, een markt voor stamboomonderzoekers. Ook kunnen bezoekers zelf aan de slag, bijvoorbeeld met hun eigen familiegeschiedenis. Deskundige hulp is aanwezig!

Aan de kust

Toerisme op Walcheren

 • zaterdag 5 november 2016
 • 10.00-17.00 uur
 • Zeeuws Archief, Middelburg
 • Gratis programma, m.u.v. de lezing door Geert Mak

Programma highlights

Aan de kust, affiche open dag Zeeuws Archief 2016

 • Rondleiding met gids door de ondergrondse depots
 • Lezing De levens van Jan Six door Geert Mak
 • Lezing 150 Jaar Badhotel Domburg door Veronica Frenks
 • Lezing Bouwen aan de kust, kunstzinnig of commercieel door Egbert Hoogenberk
 • Presentatie Toeristische pareltjes uit het Zeeuws Archief
 • Demonstratie Hoe restaureer ik een fotoalbum?
 • Genealogische Contactdag Zeeland
 • Middelburg Dronk
 • Vraag 't de experts!
 • Expositie Souvenir de l'île de Walcheren
 • Kennismaking Etty Hillesum Onderzoekscentrum
 • Boekenverkoop


Volledige programma met toelichting en tijden

Aan de kust – Rondleiding depots

Depot in het Zeeuws Archief tijdens de open dag in 2014
Na de komst van de eerste badgasten, toen toeristen nog vreemdelingen waren, duurde het nog ruim een halve eeuw totdat in 1892 de ‘Vereniging tot Bevordering van het Vreemdelingenverkeer op Walcheren’ werd opgericht. Datzelfde jaar verscheen de eerste echte toeristische ‘Gids door Walcheren’. Vanuit het perspectief van 1892 selecteerde het Zeeuws Archief archiefstukken over de ontwikkeling van het toerisme op Walcheren: van badkoets tot mini-camping. Laat u rondleiden door de geschiedenis en ontdek: Wat was er nieuw onder de zon?

Rondleiding met gids door de ondergrondse depots. Duur: 45 min. Vertrek receptiebalie om 10.30, 11.00, 11.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 en 15.00 uur

Tip: reserveer op de dag zelf een plaatsje voor de rondleiding van uw keuze door een kaartje (gratis) af te halen bij de receptie.

Lees meer over de ontwikkeling van toerisme op Walcheren op onze website: Toerisme op Walcheren

De levens van Jan Six – Lezing Geert Mak Geert Mak, foto: Fjodor Buis

Wat ging er om in het hoofd van een 17e-eeuwse patriciër? Wat bezielde deze Jan Six, vriend van Rembrandt en Vondel? En hoe verging het deze Amsterdamse regentenfamilie in de eeuwen daarna?
Geert Mak vertelt over zijn nieuwe boek De levens van Jan Six (verschijning 25-8-2016). “Als in een achtbaan door de geschiedenis”, zo vat hij het onderzoek voor zijn boek samen.

Geert Mak (1946) studeerde rechten en sociologie in Amsterdam en doceerde staatsrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht. Hij schrijft literaire non-fictie. De auteur kreeg tal van onderscheidingen, zoals de Gouden Ganzenveer in 2015 voor zijn zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit.

Vriendenlezing, ontmoeten en signeren. Toegang 5 euro, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief. Hofpleinkerk en archiefcafé, 16.00-17.00 uur.

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief en boekwinkel de Drvkkery.

Lees meer over het nieuwe boek van Geert Mak in het interview Als in een achtbaan door de geschiedenis.

Badhotel Domburg in 1885-1890. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata II-2351-27

150 Jaar Badhotel Domburg – Lezing Veronica Frenks

De geschiedenis van het Badhotel Domburg (1866-2016) is de geschiedenis van 150 jaar gastvrijheid in Domburg. Veronica Frenks, onderzoeker, publicist en conservator Stadhuismuseum Zierikzee, schreef speciaal voor het jubileum een boek en neemt je mee terug in de tijd. De inleiding wordt verzorgd door Govert Janzen, directeur van het hotel, en tevens voorzitter van de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief. Hij gaf de geschiedenis een plek in het Badhotel.

Auditorium, 11.00-12.00 uur.

Uitgifte bouwgrond bij Vlissingen, ca 1900. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata III-1076

Bouwen aan de kust, kunstzinnig of commercieel – Lezing Egbert Hoogenberk

Bouwen aan de kust brengt de gemoederen in beroering, toen èn nu. Waarom, en waar komen die verschillen in bebouwing van de Belgische en de Nederlandse kust eigenlijk vandaan? Architect Egbert Hoogenberk werpt licht op de geschiedenis en neemt stelling in de actuele kwestie over bouwen aan de kust. Hoogenberk ontwierp een groot aantal beeldbepalende gebouwen in Domburg en verzorgde er de restauratie en nieuwbouw van het Badpaviljoen.

Auditorium, 13.30-14.30 uur.

Allemaal familie! – Genealogische Contactdag Zeeland Markt voor stamboomonderzoekers in 2015

Stamboomonderzoek is het blootleggen van verwantschap in verre tijden. Wil jij ook je voorouders leren kennen, breng dan een bezoek aan de studiezaal en de Genealogische Contactdag Zeeland. De dag is een samenwerking van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Zeeland, het Genealogisch Centrum Zeeland (GCZ) en het Zeeuws Archief.

Archiefcafé, 10.00-17.00 uur.
Hoe restaureer ik een fotoalbum? – Doorlopende demonstratie

Heb je een oud fotoalbum dat uit elkaar valt? Neem het mee, bezoek de ‘doe-het-zelf’-instructie van Sylvia Rietbergen, restaurator van het Zeeuws Archief, en leer hoe je gemakkelijk zelf reparaties kunt uitvoeren.

Demonstratie, aanmelden bij balie, 14.00-15.00 uur.

In de winkel van F.B. den Boer in Middelburg werd rond 1900 Engels en Duits gesproken. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata Prentbriefkaarten 3538

Toeristische pareltjes uit het Zeeuws Archief

Welke sporen heeft toerisme achtergelaten in archieven? Archiefmedewerker Toon Franken toont toeristische pareltjes, soms uit niet voor de hand liggende archieven en collecties. Van de beklimmers van de Lange Jan tot een Profetenbroodbakker.

Auditorium, 15.00-15.45 uur.

Etty Hillesum Onderzoekscentrum – Kennismaking

Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) is vanaf 1 oktober 2015 gehuisvest in het Zeeuws Archief. Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 in Middelburg geboren en stierf omstreeks 30 november 1943 in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum coördineert en stimuleert het wereldwijde onderzoek naar de oorlogsdagboeken en -brieven van Etty Hillesum.

EHOC in het Zeeuws Archief, 10.00-17.00 uur.

Toerisme & Horeca – Meet & greet met Middelburg Dronk

Wat dronk een toerist in 1892? Frambozenlimonade, arak punch, Walcherse advocaat en Münchener Franziskanerbräu. Kom voor meer wetenswaardigheden naar de ‘meet & greet’ met de makers van o.a. Middelburg Dronk, Vlissingen Dronk en Veere Dronk, de online encyclopedieën over de geschiedenis van de horeca in die gemeentes, van de Middeleeuwen tot nu.

Archiefcafé, 10.30-16.00 uur.

Van zolder naar Zeeuws Archief?

Strandfoto’s, bermtoerisme, kamperen, kamerverhuur, badmode – allemaal onderwerpen die aanvulling behoeven in de collecties van het Zeeuws Archief. Liggen er op jouw zolder administratie, dagboeken, brieven of foto’s, die een beeld geven van toerisme op Walcheren? Gooi het niet weg, maar help ons de collectie van het Zeeuws Archief aan te vullen. Onze acquisitiemedewerkers vertellen graag meer.

Studiezaal, 9.00-16.00 uur. Vraag naar Kees de Ridder of Toon Franken.

Schatgraven in de tijd – Vraag 't de experts! Studiezaal Zeeuws Archief tijdens de open dag in 2014

Veranderde het leven van mijn voorouders met de opkomst van het toerisme? Komen er in mijn familie badmannen of badvrouwen voor? Wat was hier vòòr deze camping?

Kom met deze en alle andere vragen over het Zeeuwse verleden naar de studiezaal.
En heb je hulp nodig? Aarzel niet en vraag ’t de experts!

Studiezaal, ook voor aanvraag archiefstukken uit de depots, 9.00-16.00 uur.


Souvenir de l’île de Walcheren – Expositie archiefcafé

Hoe zien de eerste toeristische foto’s van Walcheren eruit? Hoe werd Walcheren in beeld gebracht? Toeristen konden aan het einde van de eind 19e eeuw foto’s en vanaf 1895 ook prentbriefkaarten kopen. Welke beelden van Walcheren brachten zij mee terug naar huis?

Archiefcafé, 10.00-17.00 uur.

Aan boord van een slavenschip – expositie

Slavenhandel speelde voor Zeeland in de 18e eeuw een grote rol. Hierbij werden tot slaaf gemaakte Afrikanen verkocht in de Caraïben. Het Zeeuws Archief beheert het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), een handelsonderneming die zich specialiseerde in trans-Atlantische slavenhandel. De expositie toont onder andere archiefstukken die werden geschreven aan boord van slavenschepen van de MCC.

Tentoonstellingskelders, 10.00-17.00 uur.

Profetenbrood en Letterkoek – drankje, hapje of lunch

Nu de bolus, vroeger het Profetenbrood en de Letterkoek. Het Zeeuws Archief bakt!

Archiefcafé, 10.00-16.00 uur.

Boekenverkoop Boekenverkoop tijdens de open dag in 2015

Verkoop van dubbel- en of afgeschreven exemplaren van boeken en ansichtkaarten.

Archiefcafé, 10.00-16.00 uur.

Kom ook schatgraven in de tijd!

Zaterdag 5 november 2016 Open dag Zeeuws Archief


Het Zeeuws Archief doet mee aan de landelijke verkiezing van mooiste archiefstuk van het jaar. In oktober kan er gestemd worden via de website www.stukvanhetjaar.nl.
Het Zeeuws Archief neemt deel met een kleurrijk affiche van grensoverschrijdend toerisme:

Hoe de Belgen ‘pleizierreizigers’ naar Walcheren brachten

Reclameplaat Excursion à l'île de Walcheren. Zeeuws Archief, Zelandia Illustrata-III-1071

Doe mee en breng je stem uit op het Zeeuws Archief!
Stemmen kan tot en met 27 oktober 2016

Bookmark and Share

Uit het archief