Studiezaal / zelf onderzoeken

In de studiezaal van het Zeeuws Archief kunt u vrijwel alle archiefstukken uit onze depots inzien. Op deze pagina vindt u alle informatie die u voor uw bezoek nodig heeft.

U kunt van dinsdag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag in de studiezaal terecht met al uw vragen over de historie van Zeeland. Onze medewerkers helpen u graag. Elders op deze site vindt u informatie over onze openingstijden en bijzondere sluitingsdagen.

Ter voorbereiding op uw bezoek kunt u al veel informatie online bekijken. Bijvoorbeeld door te zoeken in de online inventaris, beeldbank en personendatabase Zeeuwen Gezocht. Ook kunt u van tevoren archiefstukken reserveren, kijk hiervoor onderaan deze pagina.

In de kolom hiernaast vindt u verwijzingen naar onze servicenormen (wat mag u van ons verwachten) en het Bezoekersreglement (wat verwachten wij van u).

Inschrijven bij de receptie – bezoekerspas

Bij ieder bezoek aan de studiezaal van het Zeeuws Archief dient u zich eerst aan de receptie melden. Uw bezoek wordt geregistreerd zodat u met uw bezoekerspas archiefstukken in de studiezaal kunt aanvragen.
Bezoekt u de studiezaal voor het eerst, dan dient u zich in te schrijven. Hiervoor heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig. U kunt zich identificeren met een paspoort, rijbewijs (voorzien van een foto en niet ouder dan 10 jaar) of een identiteitskaart. Na deze eenmalige inschrijving ontvangt u uw bezoekerspas.

Informatiebalie studiezaal

Deskundige medewerkers staan in de studiezaal gereed om u bij voorkomende vragen te helpen of door te verwijzen. Aarzelt u niet uw vragen voor te leggen.

Iedereen die de studiezaal voor de eerste keer bezoekt krijgt op verzoek een korte introductie. Wij laten u graag zien van welke hulpmiddelen zoals toegangen en indexen er zijn en waar alles staat.

Aanvragen

Uiteindelijk heeft u één of meerdere stukken gevonden die een antwoord kunnen geven op uw vraag. Als deze stukken niet in de studiezaal staan, kunt u ze aanvragen. De archiefstukken worden dan voor u uit het depot gehaald.

Het aanvragen gaat via een computer. De computer zal u vragen om uw bezoekersnummer, uw naam, uw tafelnummer, het toegangsnummer (het nummer dat voorop de band en de rug van de toegang staat) en het inventarisnummer van het stuk. Daarna gaat de depotmedewerker het stuk voor u halen. Dat duurt ongeveer een kwartier.

Ondertussen kunt u verder in de studiezaal rondkijken of iets gaan drinken in het archiefcafé. Onthoud uw tafelnummer – zodra het stuk is opgehaald verschijnt uw tafelnummer op de signaleringsborden in de studiezaal en het archiefcafé. Dat betekent dat de door u aangevraagde stuk(ken) gereed liggen om af te halen.

U mag originele stukken aanvragen tot 16.30 uur en inzage in originelen kan tot 16.45 uur.

Stukken met een openbaarheid beperking
Op archiefstukken kan een openbaarheid beperking rusten. Dit betekent niet dat u het stuk helemaal niet in mag zien maar dat u toestemming moet vragen voor inzage. U vindt het aanvraagformulier door op de link te klikken. Uw aanvraag wordt in behandeling genomen waarna wij u laten weten of u toestemming krijgt voor inzage. Let u er op dat toestemming voor inzage niet betekent dat u kopieën (mag laten) maken.

U kunt zelf bij een toegang nagaan of er openbaarheid beperkingen van kracht zijn. Deze informatie vindt u bij de ‘kenmerken’.

Afhalen en terugbrengen

Na circa een kwartier zal op één van de signaleringsborden in de studiezaal of het Archiefcafé uw tafelnummer verschijnen. U kunt dan uw stuk(ken) afhalen aan de uitgiftebalie. U mag maximaal drie stukken meenemen naar uw tafel.

Originele archiefstukken mogen alleen op de genummerde tafels geraadpleegd worden.

Zodra u de stukken heeft ingezien kunt u ze aan dezelfde balie weer inleveren. Eventueel kunt u na inlevering weer andere stukken meenemen.

Reproducties

U kunt tijdens uw bezoek aan de studiezaal van vrijwel alle stukken kopieën of digitale opnamen (laten) maken. Voor mogelijkheden en prijzen zie onze tarievenlijst.

Zelf foto’s maken in de studiezaal

U kunt met uw eigen fotocamera (zonder flits en graag zonder geluid) in de studiezaal opnamen maken van archiefstukken, mits deze rechtenvrij zijn en de conditie van de archiefstukken dat toelaat. De medewerkers in de studiezaal helpen u graag.

Bronverwijzing

Het is belangrijk dat u altijd goed noteert uit welk archiefstuk of boek u de informatie heeft gehaald. In veel toegangen staat aan het eind van de inleiding een beschrijving hoe u het beste naar dat specifieke archief kunt verwijzen.

Verwijzen naar archiefstukken doet u het beste door middel van de methode 'van hoog naar laag’: u noemt eerst de archiefbewaarplaats (hier dus Zeeuws Archief), dan de naam van het archief (bijvoorbeeld 'Staten van Zeeland’), dan het inventarisnummer van het pak of register (dit staat op het etiket voorop de omslag, bijvoorbeeld 'inv.nr 517’) en eventueel nog een nadere aanduiding van de specifieke pagina aan de hand van het folio- of paginanummer, een datum of een aktenummer (bijvoorbeeld 'f. 23’, 'p. 85’, ’24 mei 1761’ of 'aktenr 1434’).

Verwijzen naar boeken of artikelen doet u het beste door het overnemen van de naam van de auteur, de titel van boek of artikel, de plaats en het jaar van publicatie van het boek of de titel en de jaargang en jaartal (en eventueel nummer) van het tijdschrift, gevolgd door de pagina('s) waarop u de informatie heeft gevonden.

Reserveren van archiefstukken

U kunt de meeste stukken die u in de toegangen op onze website vindt online reserveren.

Het kan voorkomen dat een stuk niet gereserveerd kan worden, bijvoorbeeld omdat het stuk verloren is gegaan of nog niet overgedragen aan het Zeeuws Archief. Dan staat er in principe geen icoon ‘aanvragen’ bij.
Als de stukken in het inventarisnummer dat u wilt reserveren gescand zijn en de scans zijn online beschikbaar dan vindt u ook geen icoon 'aanvragen’ bij het stuk.
Het kan voorkomen dat het icoon bij een inventarisnummer staat dat toch niet gereserveerd kan worden. Wij zullen u hiervan, na ontvangst van uw reservering, op de hoogte stellen.

beschrijving
Als u een stuk wilt reserveren dan gaat u naar het betreffende inventarisnummer. Klik vervolgens op de beschrijving van de inventaris. U ziet dan rechts een aantal iconen. Klik op het icoon ‘reserveren’.

Pasnummer
U ziet een scherm met gegevens over het stuk dat u aan wilt vragen, daaronder kunt u uw gegevens invullen. Als u geen pas van het Zeeuws Archief heeft, dan kunt u het volgende pasnummer gebruiken: 119-123456. U vindt dit nummer ook in het invulscherm als u op het informatie-icoon klikt.

Bezoekdatum
Als bezoekdatum kunt u een dinsdag tot en met vrijdag aanklikken. Speciale sluitingsdagen van het Zeeuws Archief zijn niet aanklikbaar. Een aanvraag voor dezelfde dag kunt u tot 16.00 uur doen.
Onze studiezaal is elke eerste zaterdag van de maand open, in de kalender kunt u geen zaterdag aanklikken als bezoekdatum. Als u stukken wilt reserveren voor een zaterdagopenstelling, vult u dan als bezoekdatum de vrijdag ervoor in. In het opmerkingenveld kunt u vervolgens aangeven dat u onze studiezaal op de zaterdag bezoekt.

Als u uw gegevens heeft ingevuld kunt u klikken op ‘verder zoeken’ voor het geval u meer stukken wilt reserveren. Als u geen stukken meer wilt reserveren dan klikt u op ‘versturen’. U ontvangt een email van uw reservering.

Uitleningen

In een beperkt aantal gevallen kunnen archiefstukken uitgeleend worden aan een andere (archief)instelling waar u de stukken kunt inzien. Voor het gereedmaken voor de verzending betaalt u per half uur € 27,- inclusief verzendkosten.

Bookmark and Share

Reageer op dit artikel

Uw email adres wordt niet getoond
captcha
 • riet vd heetkamp op 13 augustus 2011 om 19:25 uur
  graag zou ik de ouders en grootouders, vinden van:cornelia de krijger. moeder van johanna van putte. gehuwd met hubert van putte
 • Lineke van den Bout, medewerker ZA op 15 augustus 2011 om 10:14 uur
  Beste mevrouw Vd Heetkamp, ik kan de genoemde personen niet vinden in www.zeeuwengezocht.nl. Dat betekent dat ze niet uit Zeeland komen of dat de gegevens nog niet openbaar zijn (te recent). Zoekt u eens in http://krantenbankzeeland.nl of plaats een oproep op bijvoorbeeld www.stamboomforum.nl.
 • Piet willeboordse op 27 september 2011 om 14:17 uur
  De nieuwe 'Zeeuwen gezocht' lijkt me een verbetering, alleen ik mis ' woord in tekst' , dat ik altijd voor een tweede naam gebruiklte. Komt dat niet terug?
 • Leo Hollestelle, Zeeuws Archief op 29 september 2011 om 11:55 uur
  Geachte heer Willeboordse, dank voor uw reactie. Meer informatie over de zoekmogelijkheden van het nieuwe 'Zeeuwen gezocht' volgt zodra de website echte online is. Tijdens de Genealogische Contactdag in het Zeeuws Archief op 15 oktober a.s. wordt er een workshop gegeven waarin uitleg over de nieuwe website wordt gegeven. U kunt het veld 'Alle velden' gebruiken (via uitgebreid zoeken' om op meerdere namen te zoeken.
 • Laenen Jos op 15 augustus 2012 om 16:14 uur
  beste , In het Olens Notariaat 1757 ( Belgie , prov. Antwerpen ) . Lees ik : Compareerde Ludovicus Wuijts zoon van Ludovicus Wuijts en Juffr. Maria François Schellinkx in zijn leven meijer van Olen , actueel inwoner van Middelburg in Zeeland Is er informatie te vinden betreffende deze familie Wuijts , woonplaats , eventueel overlijden ???
 • Leo Hollestelle, Zeeuws Archief op 23 augustus 2012 om 08:38 uur
  Beste heer Laenen, Gegevens over personen die woonachtig zijn geweest in Middelburg in de 18de eeuw zijn moeizaam te achterhalen. De DTB-registers (parochieregisters) zijn in mei 1940 verloren gegaan, evenals de oud-rechterlijke en notariële archieven. Wat rest zijn secundaire bronnen als belastinggegevens uit het archief van de Rekenkamer van Zeeland en gedrukte Naamwijzers. U kunt via ons emailadres info@zeeuwsarchief.nl meer informatie hiervoer vragen. Kijkt u anders ook eens op onze website www.zeeuwengezocht.nl.
 • Vonk E.A op 7 februari 2013 om 21:23 uur
  Beste mensen, Ik ben bezig met mijn stamboom, ik ben gekomen tot de 6e generatie voor de rest kan ik niet meer vinden zeeuwen gezocht hoe kom ik verder moeten we verder in het archief zelf komen zoeken we weten dat de 6e generatie in 1784 is geboren. Ik hoor van u zijde
 • Maaike Doorenbos, Zeeuws Archief op 18 februari 2013 om 14:35 uur
  In Zeeuwen Gezocht is informatie terug te vinden van vóór de periode die u noemt (1784), bijvoorbeeld in Doop-, Trouw- en Begraafregisters. Alleen zijn niet alle registers ingevoerd in Zeeuwen Gezocht. Het kan dus zijn dat u de registers in onze studiezaal zult moeten inzien.
 • Peter van Rooden op 14 juni 2013 om 10:30 uur
  Graag zou ik willen weten of het archief van loodswezen van de Scheldemonde is gedeponeerd bij het Zeeuws Archief? Mijn overgrootvader was van 1931 tot 1944 loods te Vlissingen.
 • Maaike Doorenbos op 20 juni 2013 om 10:46 uur
  Beste meneer van Rooden, Het archief van het Loodswezen (toegang 199.1) bevindt zich in het Zeeuws Archief. Maar de personeelsadministratie bevindt zich in het Nationaal Archief. U heeft vandaag via email van ons een uitgebreid antwoord gekregen op uw vraag met onder andere verwijzingen naar genoemde archieven. Met vriendelijke groet, Maaike Doorenbos medewerker Infocentrum Zeeuws Archief
 • harry bolwijn op 9 oktober 2013 om 16:43 uur
  op 5 augustus 1830 vond bij tholen een scheepsramp plaats . 4 van de 7 kinderen van de schipper Ham Schoonbeek ( mijn betovergrootvader) verdronken daarbij. Zou er bij u meer hierover te vinden zijn. Ik heb zelf deze info uit een krant bij de KB in Den Haag
 • Elly Hündgens op 17 oktober 2013 om 14:24 uur
  Geachte heer Bolwijn, er bevindt zich een zeer uitgebreid krantenartikel in de krantenbank van de Koninklijke Bibliotheek. In de krantenbank Zeeland zijn helaas geen berichten te vinden. Het Zeeuws Archief kan u wel de overlijdensakten bieden op Zeeuwen Gezocht. Verder zou u zich nog kunnen wenden tot het Gemeentearchief Tholen.
 • Piet-Hein Nelissen op 5 december 2013 om 07:57 uur
  Ik zou graag op vrijdagochtend 6 december komen inzien wat bij u beschikbaar is van de bouwtekeningen van het perceel Sprencklaan 1, Middelburg. Daar wonen mijn schoonouders en ik heb aanleggegevens nodig over de riolering ivm verbetering van de drainering van de tuin rondom het pand. Ik weet niet zeker of de bedoelde info bij het ZA is, maar hoop het. Als een reservering daarvoor nodig is, dan verzoek ik daar bij deze om. Tot 6 december! Piet-Hein Nelissen
 • Zeeuws Archief (Maaike) op 10 december 2013 om 12:43 uur
  @ Piet-Hein Nelissen, ik heb begrepen dat u ondertussenl in de studiezaal bent geweest en relevante stukken hebt gevonden. Mocht u nog eens stukken willen reserveren, dan kunt u het beste een email sturen naar info@zeeuwsarchief.nl.
 • M. de Man op 29 januari 2014 om 11:41 uur
  Welke informatie kan ik in de studiezaal terugvinden die ik niet op jullie site vind?
 • Zeeuws Archief - Elly Hündgens op 11 februari 2014 om 09:58 uur
  Beste heer/mevrouw De Man, Naar aanleiding van uw vraag welke informatie u in de studiezaal kunt vinden, die niet op de website staat het volgende. Op onze site is het mogelijk de toegangen van de door ons bewaarde archieven te bekijken. U vindt in een toegang een korte omschrijving van de stukken. Om de stukken zelf in te zien is het nodig om naar het Zeeuws Archief te komen, tenzij de stukken zijn gescanned. Wat betreft genealogische gegevens die wel of niet ingevoerd zijn, deze kunt u vinden op www.zeeuwengezocht.nl onder het kopje ‘Bronnen’. Zo zijn bijvoorbeeld nog niet alle doop-, trouw- en begraafgegevens nog niet allemaal ingevoerd. Daar wordt aan gewerkt door onze vrijwilligers. Zodra er weer gegevens digitaal beschikbaar zijn ziet u dat aangevuld onder ‘Bronnen’.
 • Pieter Tramper op 10 juli 2014 om 12:54 uur
  Ik woon op een historische boerderij. Graag wil ik wie wie voorgaande eigenaren/bewoners zijn geweest. Hoe pak ik dit aan?
 • Toon Franken, medewerker Infocentrum op 15 juli 2014 om 12:23 uur
  Geachte heer Tramper, naar aanleiding van uw vraag via de website kan ik u het volgende mededelen. De bronnen voor dit soort onderzoek zijn grotendeels alleen in origineel of digitaal via onze studiezaal beschikbaar, dus een studiezaalbezoek is de eerste stap. De "Handleiding huizenonderzoek" - online onderaan de websitepagina "Bouwtekeningen en bouwvergunningen" - geeft al een indruk van het type bronnen dat voor dit soort onderzoek beschikbaar is.
 • silvien Bogers op 22 september 2014 om 20:53 uur
  Beste, Ik doe onderzoek naar de oorspronkelijke afkomst van de familienaam Bogers Wat origineel Boyez of Boyes was tijdens de Tachtig jarige oorlog Het gaat hier om om een Spaanse kapitein genaamd Boyes of Boyez die gelegerd was in Middelburg en hier getrouwd was met een Zeeuwse dame Bedankt met vriendelijke groet, Silvien
 • Toon Franken op 7 oktober 2014 om 13:02 uur
  Geachte heer Bogers, naar aanleiding van uw vraag kan ik u mededelen dat u met uw onderzoek het beste kunt beginnen bij het Centraal bureau voor Genealogie (CBG). De doop-, trouw- en begraafregisters van Middelburg zijn namelijk verloren gegaan door oorlogshandelingen op 17 mei 1940.
 • Mia van Eif op 16 februari 2016 om 13:47 uur
  Ik kom bij zoeken naar personen tegen: Trouwgeld Walcheren Nicolaas Strekkers en Elizabeth Roovers 17-94-1790. Plaats Trouwgeld Middelburg. Bij opmerkingen Ee ondertrouw is door de ouders belet. Toegangsnr. 511 Rekenkamer van Zeeland Rekenkamer D, inventarisnr. 44601. Tevens staat er hiervan kan geen kopie worden besteld. Ik wil graag weten wie de ouders van Elizabeth Roovers zijn en de reden waarom de ondertrouw door de ouders is belet. m.vr.gr. Mia van Eif
 • M. Steketee op 17 februari 2016 om 11:17 uur
  Geachte mevrouw Eif, Uw vraag m.b.t. geen kopie te bestellen, hiervoor verwijs ik u naar deze link, http://www.zeeuwengezocht.nl/nl/info-bestellen. Graag verwijs ik u naar de volgende link, http://www.zeeuwengezocht.nl/nl/bronnen-trouwgeld, hier staat uitgelegd welke gegevens u kunt aantreffen m.b.t. de bron trouwgeld. Wij kunnen geen antwoord geven op uw vraag waarom de ondertrouw is belet door de ouders, dit staat niet vermeld in het betreffende inventarisnummer.
 • Peter Knippels op 5 december 2016 om 18:03 uur
  Ik doe onderzoek naar de vliegtuigontwerper T.E. (Theo) Slot die van 1934 tot en met 1940 heeft gewerkt bij de toenmalige Scheepswerf De Schelde in Vlissingen. Hij heeft hier verschillende typen ontworpen laten bouwen. Heeft het Zeeuws Archief uit deze periode van/over De Schelde? Met vriendelijke groet, Peter Knippels
 • Toon Franken op 20 december 2016 om 14:13 uur
  Geachte heer Knippels, in antwoord op uw e-mail en reactie op onze website kunnen wij u melden dat de bedrijfsarchieven van de Koninklijke Maatschappij ‘De Schelde’ (KMS) door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) zijn overgedragen aan het Gemeentearchief Vlissingen. Het archief is beschreven in een inventaris die als toegang 214 in hun collectiezoeksysteem online beschikbaar is. Als hierin niet direct iets terug te vinden is over de vliegtuigbouw of een specifieke werknemer, dan kan het zijn dat personeelsgegevens e.d. nog afzonderlijk zijn of moeten worden overgedragen, waarover het gemeentearchief u verder kan informeren.
 • André Bassant op 21 juni 2017 om 14:45 uur
  Weledele mensen,gaarne zou ik willen weten of er een naamgenoot van mij in Zeeland heeft gewoon !
 • Toon Franken op 23 juni 2017 om 11:43 uur
  In onze genealogische database zeeuwengezocht.nl komen enkele personen voor met de achternaam Bassant zie ZeeuwenGezocht.
 • Wiebe van IJken op 7 juli 2017 om 12:20 uur
  Het is mij niet duidelijk of de resoluties van de admiraliteit Zeeland nrs.41-42 en 2447-2569 bij u kunnen worden ingezien of in het nationaal archief in Den Haag. Met vriendelijke groeten, Wiebe van IJken
 • Toon Franken op 19 juli 2017 om 10:08 uur
  Beide. De in onze GIDS101 onder rubriek 1 beschreven inventarisnummers 2423-2567 en 2981-2983 uit Nationaal Archief toegang 1.01.46 en inventarisnummers 41-47 uit Nationaal Archief toegang 1.01.47.37 zijn op microfilm in onze studiezaal ter inzage (microfilmkast 4, lade 4-5). Het betreft hier traditionele rolfilms die met enige oefening via een ter beschikking staand apparaat kunnen worden bekeken. De dienstdoende medewerkers kunnen u hierover uitleg geven. De originelen zijn in beheer bij het Nationaal Archief in Den Haag. Als gevolg van brandschade en andere kwetsbaarheden zijn de meeste nummers ook in het Nationaal Archief alleen via een microfilm ter inzage. In beide genoemde toegangen wordt dit in het detailscherm van ieder nummer vermeld.
 • M.Vierling op 13 oktober 2017 om 13:30 uur
  Ik wil wat meer informatie over de stamboom Izaak Goverse
 • M.Vierling op 13 oktober 2017 om 13:33 uur
  Ik zou graag wat meer informatie willen hebben over de stamboom Izaak Goverse