Expositie Middelburg en Geluk

'Middelburg en Geluk’ is het onderwerp van de expositie ‘Middelburg, de gelukkigste koopstad van Zeeland’ die vanaf 2 oktober 2017 tot en met 3 februari 2018 te zien is in het Zeeuws Archief. Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis met het thema Geluk én Middelburg 800 selecteerden archiefmedewerkers foto’s, tekeningen, gravures en andere stukken uit de eeuwenoude geschiedenis van de stad.

Gravure, 23,5x28,7 cm. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata II-203
“Middelburg, de gelukkigste Koopstadt van geheel Zeelant, gelegen op het eilant Walcheren”. Kopergravure ca 1675. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel II nr 203.

De tentoonstelling ontleent haar naam aan een prent uit het einde van de 17e eeuw met de titel: “Middelburg, de gelukkigste Koopstadt van geheel Zeelant, gelegen op het eilant Walcheren”.

Op die gravure is een wereldstad te zien, een machtig handelsknooppunt met op de voorgrond het bedrijvige havenkanaal als poort tot de welvaart. Aan het begin van de 19e eeuw maakte de kunstenaar Barend Cornelis Koekkoek een aquarel van datzelfde havenkanaal. De handel is verdwenen, Middelburg figureert op de achtergrond van een verstild landschap.

In de expositie komen ook iconische gebouwen zoals het stadhuis en de Lange Jan aan bod, evenals de middenstand, feestdagen, zoals de spoorwegfeesten uit 1867, en kindergeluk.

Foto augustus 1924. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschat, Zelandia Illustrata, prentbriefkaarten, nr 3578
Kindergeluk: meisje mag Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana een blikje profetenbroot aanbieden – ter hoogte van de bakkerij van de firma Gravestein in de Lange Delft te Middelburg, augustus 1924. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, prentbriefkaarten, nr 3578.

Bookmark and Share

Catalogus expositie Middelburg en Geluk

Klik op de foto van de bevrijding van Middelburg 1944 om de catalogus te bekijken - 7Mb