Exposities

In het Zeeuws Archief zijn regelmatig tentoonstellingen te zien. Lees hier alles over de lopende exposities en raadpleeg het expositie-archief voor informatie over tentoonstellingen die geweest zijn. Momenteel worden tentoonstellingen gewisseld.

Expositie Remonstranten in Zeeland

In 2018 is het 400 jaar geleden dat de Nationale Synode van Dordrecht begon. Deze grote kerkvergadering was de directe aanleiding voor de oprichting van de Remonstrantse Broederschap. Dit kerkgenootschap vond zijn oorsprong in de politieke en culturele woelingen in de jonge Republiek der Verenigde Nederlanden in het begin van de Gouden Eeuw. Tevens viert de Remonstrantse Gemeente Midden-Zeeland (RGMZ) dit jaar haar 65-jarig bestaan. Reden om de Zeeuwse en remonstrantse geschiedenis te belichten in een kleine expositie. Te zien in het Zeeuws Archief van 9 februari tot en met 2 juni 2018, maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand van 9.00-17.00 uur. Toegang vrij.

Tentoonstelling Handel en wandel van Middelburg en de Middelburgers

Handel en Middelburg zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In de middeleeuwen floreerde de handel in wijn, wol en laken. Na een periode van economische neergang bloeide de handel weer op in de zeventiende eeuw, de eeuw die later de Gouden eeuw werd genoemd. In 2018 besteed het Zeeuws Archief aandacht aan de handel en wandel van Middelburg in de zeventiende eeuw en belicht zowel de hoogte- als de dieptepunten. De tentoonstelling is tot en met 2 juni te zien in de expositieruimten 2 en 3 in de middeleeuwse kelders van het Van de Perrehuis, maandag t/m vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand van 9-17 uur. Toegang vrij.

Expositie Gevangen Beweging vermeerderd

Kijk, daar beweegt nog steeds iets in de gevelkastjes aan de muur van het Van de Perrehuis! 'Capturing movement | Gevangen beweging' is de titel van het kunstwerk van Hans Overvliet, dat hij in 2017 vervaardigde in het kader van de kunstmanifestatie KIJK DAAR BEWEEGT IETS. Onlangs werd het kunstwerk vermeerderd: er was iets nieuws ontstaan uit vermeerdering, de kunstenaar legde het vast en completeerde het kunstwerk. Het is te zien tot en met 3 juni 2018 in de publicatiekastjes aan de gevel van de voormalige rechtbank aan het Hofplein, waarin sinds 2000 de kantoren van het Zeeuws Archief zijn gehuisvest.

Foto-expositie VOC-handel met Ceylon

Wat kun je in het huidige Sri Lanka nog zien aan tastbare herinneringen aan de handel tussen de Verenigde Oostindische Compagnie en Ceylon? Dat is verrassend veel! Sporen uit dat handelsverleden zijn te zien in de foto-expositie ‘VOC-handel met Ceylon’ die vanaf 12 februari tot en met 31 december 2018 te zien is in het archiefcafé van het Zeeuws Archief. Fotograaf Jan Koeman fietste langs de historische route die VOC-koopman Joris van Spilbergen in 1602 aflegde van Batticaloa naar de koningsstad Kandy en legde de herinneringen aan de ‘Dutch Period’ in het toenmalige Ceylon vast op de gevoelige plaat.

Expositiearchief

Hier vindt u een lijst met alle grote en kleinere tentoonstellingen die sinds 2000 in het Zeeuws Archief zijn georganiseerd. Een aantal van de onderwerpen zijn inmiddels omgewerkt tot Zeeuws Verhaal, elders op deze site. U vindt hier de verwijzingen overzichtelijk bij elkaar.