Cursus Wonen in een monumentenpand in Middelburg

Historische woonhuizen – bouw- en bewoningsgeschiedenis, wet- en regelgeving, monumentenzorg en onderzoek. Een gezamenlijke activiteit van het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Volksuniversiteit en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, met medewerking van de gemeente Middelburg en de Walcherse Archeologische Dienst.

22 februari – 12 april 2019.

Dam 36 Middelburg. Foto: Karel Meertens, 1999

Inhoud

Woont u in een monumentenpand? Bent u geïnteresseerd in de (bouw)geschiedenis van monumenten in het algemeen? Wilt u weten wie er vroeger in uw huis heeft gewoond?
Doe dan mee met de cursus ‘Wonen in een monumentenpand in Middelburg’!

Na een inleiding over de geschiedenis van Middelburg als monumentenstad volgt een aantal bijeenkomsten die sterk op de praktijk gericht zijn. U krijgt te zien welke archeologische bewoningssporen u kunt u aantreffen in en om een pand en er wordt onthuld welke geheimen over de bouwgeschiedenis van een huis opgesloten kunnen liggen in het pand zelf.

U krijgt antwoord op alle mogelijke technische vragen rond onderhoud, restauratie en advies. Lokale, landelijke en Europese wet- en regelgeving op het gebied van monumentenzorg wordt uit de doeken gedaan. Met behulp van archiefstukken wordt u de weg gewezen hoe u de geschiedenis van Middelburgse monumenten en de historie van hun bewoners kunt ontrafelen.

Aan de hand van een concreet voorbeeld krijgt u een voorzet voor een succesvolle speurtocht naar de historie van gebouwen en hun bewoners en kunt u ook een kijkje nemen in het historische pand zelf. Tijdens de afsluitende monumentenwandeling door Middelburg krijgt u bouwhistorische uitleg over tal van historische panden.

Informatie

Docenten : dhr. P.W. Sijnke, dhr. B. Meijlink, mevr. A. Hannewijk, dhr. W. Jakobsen, mevr. A. van Waarden-Koets, dhr. K. Meertens
Duur : 7 ochtenden van 10.00-12.00 uur
Aanvang : vrijdag 22 februari 2019, 10.00 uur in het Zeeuws Archief
Data : 22 februari, 1, 15, 22, 29 maart en 5, 12 april 2019
Cursusplaats : Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg | Dam 36 | binnenstad Middelburg
Cursusgeld : € 130,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief / donateurs ZVU € 115,–
Aanmelden : via www.volksuniversiteitzeeland.nl > Archief

Bookmark and Share