Cursus Dorpsgeschiedenis - Gapinge 800 jaar

Dorpsgeschiedenis – Gapinge 800 jaar. Een gezamenlijke activiteit van het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Volksuniversiteit, de Heemkundige Kring Walcheren en de Dorpsraad Gapinge.

30 september, 7 oktober, 26 november 2016.

DEZE CURSUS GAAT NIET DOOR VANWEGE TE WEINIG DEELNEMERS


Het dorp Gapinge op Walcheren met de toren van de NH kerk, 1790-1830. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel II, nr 1306

Inhoud

In 2016 viert Gapinge zijn 800-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum worden diverse activiteiten georganiseerd. Eén ervan is een cursus dorpsgeschiedenis.

De kerk van Gapinge wordt voor het eerst genoemd in een geestelijke akte uit 1216. Het dorp was lange tijd bezit van Zeeuwse edelen en had een eigen wapen. Vervolgens behoorde het tot enkele gemeenten en sinds 1966 maakt het dorp deel uit van de gemeente Veere.

Archivaris Peter Blom is gespecialiseerd in dorpsgeschiedenis en kent de weg in zowel de dorpsstraten als in de dorpsarchieven. Hij vertelt u tijdens een dorpswandeling verhalen over de geschiedenis van het dorp, markante gebouwen en bewoners.

Tijdens de les in het Zeeuws Archief maakt u kennis met de archieven van Gapinge en krijgt u tips hoe u het beste onderzoek kunt doen naar allerlei aspecten van het dorp.

Dan gaat u zelf aan de slag. U maakt een presentatie over een onderwerp dat met Gapinge te maken heeft. Tijdens de cursus krijgt u uitleg over de verschillende presentatiemogelijkheden. Het eindresultaat presenteert u aan uw medecursisten tijdens de slotbijeenkomst. De mogelijkheid bestaat de eindpresentaties gezamenlijk te publiceren, zodat u met uw bijdrage anderen kunt informeren en inspireren.

Informatie

Docent : dhr. P. Blom
Duur : 1 avond en 2 middagen van 19.30 – 21.00 uur / 14.00 – 16.00 uur
Aanvang : vrijdag 30 september 2016, 19.30 uur bij Kerk Gapinge
Data: vrijdag 30 september 19.30 uur Gapinge, vrijdag 7 oktober 14.00 uur Middelburg en zaterdag 26 november 14.00 uur Gapinge
Cursusplaatsen : Kerk Gapinge (start dorpswandeling), Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg (archiefonderzoek), Dorpshuis Gapinge (eindpresentatie)
Cursusgeld : € 50,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief / donateurs ZVU / leden HKW en Dorpsraad Gapinge € 35,–
Aanmelden : via www.volksuniversiteitzeeland.nl > Archief

Bookmark and Share