Cursus Thuis in techniek - Techniek in archieven

Thuis in techniek – Techniek in archieven. Een gezamenlijke activiteit van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit.

9 december 2016.

IJzeren kraan aan de Rotterdamsekaai te Middelburg ca. 1970. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, Prentbriefkaarten, nr. 2443

Inhoud

Bij veel historische onderwerpen komt techniek om de hoek kijken. In de archieven kunnen we veel gegevens vinden over techniek. Archivaris Toon Franken, specialist op het gebied industriële monumenten, maakt met u een ontdekkingstocht door de archieven en collecties van het Zeeuws Archief die in tekst en beeld informatie bevatten over techniek, zoals bijvoorbeeld tram-, trein- en veerbootmaatschappijen, fabrieken en bedrijven.

Aan de hand van voorbeelden uit dossiers van hinderwetvergunningen, tramarchieven en gemeentewerken Middelburg wordt informatie over de inzet en het gebruik van techniek getoond. Aan bod komen onder meer de stadskraan in Middelburg, spoorwegen, de elektrische tram Vlissingen-Middelburg (zowel tramlijn als rollend materieel), technische tekeningen in archieven van nutsbedrijven (gas, water en elektriciteit), de cokesfabriek van Sluiskil, de Glasfabriek en de Eerste Nederlandsche Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek in Sas van Gent. Ook wordt aandacht besteed aan technische tekeningen die werden gemaakt door leerlingen van het Zeeuws Technisch Instituut.

Bekijk het filmpje van een interview met Toon Franken in het Zeeuws Archief over de cursus Techniek in Archieven op de Facebookpagina van de Zeeuwse Volksuniversiteit.

Informatie

Docent : dhr. A.F. Franken
Duur : 1 middag van 14.00 – 16.00 uur
Aanvang : vrijdag 9 december 2016, 14.00 uur
Cursusplaats : Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg
Cursusgeld : € 25,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief / donateurs ZVU € 22,–
Aanmelden : via www.volksuniversiteitzeeland.nl > Archief

Bookmark and Share