Schoolkaart Het Deltaplan

Digitalisering Delta Archieven over strijd tegen het water van start

Naar beneden scrollen

Het Zeeuws Archief is begonnen met de voorbereidingen om Delta Archieven uit de periode 1944 -1987 te digitaliseren. De Delta Archieven documenteren de Nederlandse strijd tegen het water, vooral de periode na de watersnoodramp van 1953. Ze bevatten onder meer de uitvoering van de Deltawerken onder leiding van de Deltadienst. Na digitalisering zullen de archieven online worden gepubliceerd.

Het digitaliseringsproject bestaat uit de conservering en digitalisering van 80 meter archief, zo’n 456.000 pagina’s. Het gaat hierbij om een selectie van archieven, zoals het archief van de Deltacommissie, de Deltadienst, de Dienst Droogmaking Walcheren en de Dienst Dijkherstel Zeeland van Rijkswaterstaat. Ook persoonlijk gevormd archiefmateriaal is aanwezig, zoals van waterstaatsingenieur Johan van Veen en het archief Van Veen Stroband. Drie archieven die een waardevolle aanvulling vormen en daarom ook in dit project gedigitaliseerd worden zijn in beheer bij het Nationaal Archief in Den Haag. Het gaat om de archieven van de Deltacommissie, Van Veen Stroband en Swier Broekema.

telegram uit het archief van het Provinciaal bestuur van Zeeland.
Telegram uit het archief van het Provinciaal bestuur van Zeeland.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Metamorfoze, het Nationaal Programma voor behoud van papieren erfgoed. De eerstelijns conservering wordt gedaan door het restauratieatelier van het Zeeuws Archief, de digitalisering wordt gedaan door GMS. Naar verwachting wordt het project medio 2027 voltooid.

Van (inter)nationaal belang

Voor een land dat grotendeels onder de zeespiegel ligt, zijn waterbouwkundige werken letterlijk van levensbelang. Dat maakte ook de Watersnoodramp van 1953 duidelijk. Deze ramp is een iconische gebeurtenis in de nationale geschiedenis en heeft de verdediging van Nederland tegen het water voor altijd op de nationale agenda gezet. Ook internationaal heeft deze gebeurtenis veel aandacht gekregen. Nooit eerder was de kustlijn spectaculair verkort door het sluiten van zeearmen met dammen en beweegbare stormvloedkeringen. In deze werken komen tal van disciplines bij elkaar: waterbouw, civiele techniek, landbouw, visserij, recreatie, natuurontwikkeling en landschapsontwerp.

Archieven relevant voor de toekomst

Dwarsdoorsneden van de Oosterscheldekering uit het archief van De Deltadienst van Rijkswaterstaat, afdeling voorlichting.

De klimaatverandering en de energietransitie maken de Delta Archieven relevant. Voor veiligheid is niet alleen de bescherming tegen hoogwater vanuit zee belangrijk, ook de binnenwateren en de waterhuishouding staan anno 2024 hoog op de agenda. Zo zijn bijvoorbeeld de vooronderzoeken die deel uitmaken van de archieven van de Deltadienst (en dateren van ver voor de Watersnoodramp) hierdoor nog steeds actueel.

Voor de vraag naar energie uit duurzame energiebronnen zijn bijvoorbeeld de onderzoeken van de Waterloopkundige Afdeling van Rijkswaterstaat interessant. Ook deze onderzoeken, bijvoorbeeld naar waterkracht- en getijdencentrales uit de jaren vanaf 1947, maken deel uit van de archieven van de Deltadienst.

Gekozen archieven

Vanwege de grote omvang van de archieven over dit onderwerp – alleen de archieven van de Deltadienst zijn al ruim 400 meter – is het niet mogelijk om alle Delta Archieven in één keer te digitaliseren. Daarom is er een selectie gemaakt binnen de archieven volgens een aantal criteria en op advies van ir. Henk Jan Verhagen, Associate professor in Hydraulic Engineering bij de TU Delft (2000-2017).

Dit digitaliseringsproject betreft negen (delen van) archieven. Deze selectie biedt geïnteresseerden een zo compleet mogelijk overzicht van de sociale en emotionele gevolgen van een dijkdoorbraak en de gevolgen voor landschap en milieu, en de technische voorbereidingen en uitvoering van de werken om verdere rampen te voorkomen. De archieven worden hieronder toegelicht. Er is een link opgenomen naar het betreffende archief(onderdeel). Per archief is er een inleiding met een uitgebreide beschrijving. Na afronding van het project komen de scans van de stukken online in de archiefinventaris.

  • briefje

    Briefje uit het archief van Broekema.

  • illustratie met drie kerktorens die uit de golven rijzen.

    Afbeelding die door de gemeente Tholen is aangeboden aan hulpverleners. De plaats symboliseert de hulp die door medemensen en instanties geboden werd aan de drie gemeenten, afgebeeld als drie kerktorens die uit de golven opsteken.

  • Een stuk uit het archief van de Deltacommissie.

    Deltacommissie (2,3 meter)

    Om Nederland voor een ramp als de watersnoodramp van 1953 te behoeden, ontwierp de speciaal daartoe opgerichte Deltacommissie het Deltaplan. Belangrijke onderdelen waren het spectaculair inkorten van de kustlijn door afsluiting van de zeearmen, het ophogen van dijken tot Deltahoogte en het ontwerp van innovatieve, grote en complexe waterkeringen.

    Deltacommissie

    Inventaris van het archief van de Delta-Commissie, (1936) 1953-1961

    www.nationaalarchief.nl

    Deltadienst

    Het archief van de Deltadienst Correspondentie en Deltadienst Voorlichting bevat stukken over de uitvoering van de Deltawerken. De Deltadienst (1956-1986) was een bouwdienst van Rijkswaterstaat en belast met de uitvoering van het Deltaplan.

    Aan de hand van de stapsgewijze uitvoering van de dammen en afscheidingen tonen deze archieven  de dichting van de verschillende zeearmen en de verkorting van de kust.

    • diverse archiefstukken

      Stukken uit het archief van de Deltadienst.

    • verdichtingsschip Mytilus

      Verdichtingsschip Mytilus, archief Deltadienst afdeling voorlichting.

    • radarbeelden

      Afbeelding van radarbeelden van het transport en het plaatsen van een caisson.

      Deltadienst, correspondentie (17,9 meter)

      Rijkswaterstaat Deltadienst, Correspondentie, (1940) 1956-1986 (1990)

      /21.12113/B114C7D60D9E4D629A360C7041FB0553

      Deltadienst, afdeling voorlichting (21,3 meter)

      Rijkswaterstaat Deltadienst, Afdeling Voorlichting, 1976-1987

      /21.12113/C1F461430CAD47FD94D69F006637A803

      Dienst Droogmaking Walcheren en Dienst Dijkherstel Zeeland

      De Dienst Droogmaking Walcheren (1944-1953) en de Dienst Dijkherstel Zeeland (1953-1956) waren belangrijke voorlopers van de Deltadienst waarin technieken en methodes werden ontwikkeld die in door de Deltadienst gebruikt werden. De onderzoeken en methodes zijn gedocumenteerd in de archieven van deze diensten.

      De Dienst Dijkherstel Walcheren werd na de inundatie van 1944 opgericht en de impact van de inundatie op de bevolking komt in dit archief naar voren. De archieven van de Dienst Dijkherstel Zeeland en Dienst Droogmaking Walcheren bevatten ook veel foto’s van de schade die het water achterliet en tevens veel gegevens, zoals betrokken bedrijven, personeelslijsten en bouwmaterialen die nodig waren voor het herstel.

      • boekje Dit is Walcheren

        Uitgave uit het archief Dienst Droogmaking Walcheren.

      • Kaart met personeelsgegevens, dienst Droogmaking Walcheren.

      • Engelstalig overzicht dijkwerkers Walcheren

        Overzicht dijkwerkers uit Dienst Droogmaking Walcheren

        Dienst Droogmaking Walcheren (4,1 meter)

        Rijkswaterstaat, Dienst Droogmaking Walcheren (DDW), 1944-1953

        /21.12113/C3EF6E4DFB99464D80273F120211BFD0

        Dienst Dijkherstel Zeeland (25 meter)

        Rijkswaterstaat, Dienst Dijkherstel Zeeland (DDZ), 1953-1956 (1973)

        /21.12113/7FAF8FC4602F4E45B0176B959902A3B0

        Johan van Veen (1 meter)

        Waterstaatsingenieur Johan van Veen (1893-1959) waarschuwde al jarenlang tegen hogere waterstanden en werd bekend als ‘geestelijk vader van het Deltaplan’. Het archief bestaat uit persoonlijke stukken die zijn opgemaakt of verzameld door hemzelf en stukken die hij of andere leden van zijn familie ontving, verzond of verzamelde.

        Johan van Veen

        Johan van Veen, ca. 1870-ca.1970

        /21.12113/35FD21979C534027B831CB85DFDB59CE

        Collectie Van Veen Stroband (8 meter)

        Het archief Van Veen Stroband bevat een groot aantal publicaties van de hand van of verzameld door Van Veen of zijn collega Ing. Henricus Johannes Stroband. Het gaat om nota’s, rapporten, adviezen en verslagen uit de jaren 1851 tot en met 1978, die gaan over waterstaatszaken. Veel documenten hebben betrekking op de situatie van en ontwikkelingen rond de Zeeuwse Delta en de Hollandse kust.

        Van Veen publiceerde net voor de Watersnoodramp het rapport Afsluitingsplannen der tussenwatereren. Zijn vooronderzoek, berekeningen en beleid zijn gebruikt door de Deltacommissie, die hiermee na de Ramp meteen aan de slag kon.

        • archiefstukken

          Stukken uit de collectie Van Veen Stroband

        • kaart

          Kaart uit collectie Van Veen Stroband

        • archiefstuk

          Stukken uit collectie Van Veen Stroband

          Collectie Van Veen Stroband

          Inventaris van de Collectie Van Veen Stroband, Publicaties van en verzameld door Dr. Ir. Johan van Veen (1893-1959) en ing. H.J. Stroband (ca. 1920-1978), 1851-1978.

          www.nationaalarchief.nl

          Provinciaal bestuur van Zeeland, De Watersnoodramp van 1953 (1 meter)

          De stukken uit het Provinciaal bestuur van Zeeland en het archief van de Zuid-Hollandse provincieambtenaar Swier Broekema (bestaande uit stukken van de provincie Zuid-Holland van de Watersnoodramp 1953) tonen de impact van de Watersnoodramp in de eerste weken na de dijkdoorbraken.

          Bijzonder zijn de telegrammen in het archief van het Provinciaal Bestuur van Zeeland. Deze bieden een kijk hoe men de eerste dagen beleefde; dagen vol chaos en leed, verdronken mensen en vee, moeizame communicatie, noodopvang en angst voor nieuwe overstromingen.

          Provinciaal bestuur van Zeeland

          Provinciaal bestuur van Zeeland, stukken van na de Watersnoodramp van 1953

          /21.12113/03EB16C9052D483496788CCCB7D976BA

          Swier Broekema, stukken betreffende de Watersnoodramp 1953 (0,2 meter)

          Stuk uit het archief van Swier Broekema

          Swier Broekema was een Zuid-Hollandse provincieambtenaar. Op zondagochtend 1 februari 1953 bereikten de eerste telefoontjes uit het Zuid-Hollandse rampgebied het Provinciehuis in Den Haag. Er werd inderhaast een crisiscentrum ingericht. De haastig geschreven notities van de telefoongesprekken werden door de ambtenaar Swier Broekema gered uit de prullenbak. Dankzij zijn acties zijn de chaotische, eerste berichten van de ramp bewaard gebleven.

           

          Swier Broekema

          Inventaris van het archief van Swier Broekema 1920-2009), stukken betreffende de Watersnoodramp 1953

          www.nationaalarchief.nl

          De Delta Archieven in de aanvraag zijn in beheer bij het Zeeuws Archief. De drie archieven; Deltacommissie, Van Veen Stroband en Swier Broekema zijn in beheer bij het Nationaal Archief in Den Haag. Het Nationaal Archief stelt de gedigitaliseerde bestanden van de drie archieven aan het einde van dit project zelf online beschikbaar.

           

           

           

          Delta Archieven op Unesco erfgoedlijst

          Per 2022 zijn de Delta Archieven uit het Zeeuws Archief opgenomen in het Nederlandse Memory of the World Register van Unesco.

          /delta-archieven-op-erfgoedlijst-unesco/