Camping Hoogduin te Cadzand omstreeks 1965. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn.

Fotoarchief Zeeuwse prentbriefkaartenhandel (1919-1982) Torbijn online

Naar beneden scrollen

De vele duizenden foto’s uit het fotoarchief van de firma J. Torbijn uit Goes zijn vanaf vandaag, woensdag 22 november 2017, online te bekijken via de website van het Zeeuws Archief. Bijna 6.500 foto’s en prentbriefkaarten geven een beeld van Zeeuwse en Brabantse dorpen, steden en recreatieterreinen in de periode 1919-1982. Bijzonder is dat van de prentbriefkaarten bekend is wanneer zij op de markt gebracht zijn en in welke oplagen. Het Zeeuws Archief heeft het beeldmateriaal geïnventariseerd, gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt.

De omvangrijke collectie foto’s en prentbriefkaarten uit het fotoarchief van de firma J. Torbijn uit Goes is aan het Zeeuws Archief in 2015 in bewaring gegeven door mevrouw Den Herder-Torbijn, kleindochter van Jacob Torbijn. Het Zeeuws Archief heeft de bijna 6.500 foto’s en prentbriefkaarten geïnventariseerd, gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Bekijk het Fotoarchief J. Torbijn

Winkel van Jacob Torbijn in de Ganzepoortstraat te Goes omstreeks 1920. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn
Winkel van Jacob Torbijn in de Ganzepoortstraat te Goes omstreeks 1920. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn

Handelsreiziger Jacob Torbijn

Jacob Torbijn (1892-1962) richtte omstreeks 1911 de firma J. Torbijn Jr op, een winkel in papier- en schrijfwaren. In 1919 adverteerde hij voor het eerst met zijn ansichtkaarten. De foto’s voor deze ansichten maakte hij zelf.

Jacob Torbijn, detail van een prentbriefkaart uit circa 1939. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn inv.nr HGH-46

Terwijl zijn vrouw Maria Cornelia Quist (1890-1986) voor de winkel in de Ganzepoortstraat te Goes zorgde, reisde Jacob Torbijn naar klanten in Zeeland en West-Brabant. Onderweg maakte hij foto’s voor de ansichtkaarten.

Prentbriefkaarten

Met uitzondering van de oorlogsjaren bleef de firma Torbijn tot aan het einde van zijn bestaan nieuwe ansichtkaarten op de markt brengen. Jacobs zonen, Jan (1913-1973) en Johan (1914-2000), traden in de voetsporen van hun vader. In 1973 werd het bedrijf voortgezet door oud-winkelbediende Henk van der Graaf. Van der Graaf sloot de deuren in 1999.

Ansicht- of prentbriefkaarten waren een gewild artikel bij toeristen. Klanten van Torbijn waren boekhandels, kruideniers, horecaondernemingen én campings. Behalve stads- en dorpsgezichten en karakteristieke gebouwen legde de firma Torbijn daarom veel kampeerterreinen en bungalowparken vast.

  • Ingang Rodanburch te Aardenburg omstreeks 1965. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn.

  • Bar Rodanburch te Aardenburg omstreeks 1965. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn.

    Bar Rodanburch te Aardenburg omstreeks 1965. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn.

  • Camping met tientallen witte caravans.

    Camping Hoogduin te Cadzand omstreeks 1965. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn.

  • Strand bij Cadzand omstreeks 1960. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn.

    Strand bij Cadzand omstreeks 1960. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn.

  • Zuiderstrand bij Zoutelande omstreeks 1960. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn.

    Zuiderstrand bij Zoutelande omstreeks 1960. Zeeuws Archief, Fotoarchief J. Torbijn.

    Nadruk op West-Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland

    Het merendeel van de foto’s is gemaakt in West-Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en het westelijk gedeelte van Noord-Brabant. De oplagen waarin deze foto’s als prentbriefkaart werden verkocht waren echter beduidend lager dan van de prentbriefkaarten van Walcheren.

    Fotoarchief J. Torbijn

    Bekijk het fotoarchief in de archiefinventaris

    www.archieven.nl